OCIJENI

10 simptoma koje ne smijete zanemariti kod mačaka

Objavljeno: 3.3.2023. 8:42

Redoviti pregledi kućnih ljubimaca pomažu održati zdravlje i dobrobit vašeg psa ili mačke. Međutim, ponekad vaša mačka može pokazivati ​​određene simptome, a vi niste sigurni trebate li odmah posjetiti veterinara ili možete čekati neko vrijeme. Iako je uvijek dobra ideja biti oprezan i što prije odvesti svoju mačku veterinaru ako ste zabrinuti, evo deset simptoma koje nikada ne smijete zanemariti:

  1. Promjene ponašanja

Mačke su obično vrlo staložene životinje, pa ako vaša mačka odjednom mijenja svoje uobičajeno ponašanje, to je razlog za zabrinutost. Zavijanje, plakanje, skrivanje i drugo ponašanje koje nije u skladu s karakterom vašeg ljubimca trebalo bi vas upozoriti da nešto nije u redu.

  1. Abnormalno ponašanje tijekom uriniranja

Promjene u navikama u pijesku, osobito kod muških mačaka, mogu ukazivati ​​na ozbiljan zdravstveni problem. Urinarna opstrukcija je stanje koje sprječava mačku da mokri i može biti kobno ako se ne liječi. Ako vaša mačka iznenada počne mokriti izvan kutije s pijeskom, napreže se i plače dok urinira ili počne pretjerano njegovati genitalno područje, odmah se obratite svom veterinaru.

  1. Često povraćanje

Povremeno povraćanje je normalno. Međutim, ako vaša mačka često povraća, to može značiti da nešto ozbiljno nije u redu. Ako vaša mačka nastavlja jesti, piti i koristiti kutiju s pijeskom, obratite se svom veterinaru kako biste razgovarali o potencijalnim simptomima. Međutim, ako vaša mačka prestane jesti, piti i mokriti, to treba smatrati hitnim medicinskim slučajem.

  1. Konstantan umor

Mnoge su mačke prirodno lijene i ne pretjerano energične, ali ako vaša mačka iznenada samo odmara, ne razvija entuzijazam za stvari u kojima inače uživa, pa čak i sama odlazi spavati u čudna područja sve su to signali da nešto nije u redu.

  1. Nagla promjena apetita

Mačke mogu biti izbirljive, ali vi znate što je normalno za vašeg ljubimca. Ako mu se apetit iznenada promijeni, pri čemu pokazuje više ili manje interesa za svoju hranu nego inače, možda ima nedijagnosticiran zdravstveni problem.

  1. Povlačenje stražnjih nogu

Aortna tromboembolija je komplikacija koja se može razviti kod mačaka sa srčanim bolestima. U ovom stanju, krvni ugrušak se zaglavi u stražnjim nogama, uzrokujući paralizu i bol te mačka hoda kao da “vuče” stražnje noge. Od ključne je važnosti odmah potražiti veterinarsku pomoć.

  1. Kvržica ili neobična izraslina

Kvržice ili izbočine mogu biti savršeno bezopasne, ali bez pregleda to je nemoguće utvrditi. Čak i ako je nova izraslina benigna, može se razviti na području koje uzrokuje nelagodu vašem ljubimcu. Upravo zato, ako primijetite neku neobičnu izraslinu, svakako posjetite veterinara.

  1. Kašalj ili druge promjene disanja

Sve promjene u dišnom sustavu, kao što su: čudni zvukovi, kašalj,  povećanje broja udisaja, zvuk plitkog disanja, treba shvatiti ozbiljno. Respiratorni problemi mogu biti simptom tumora, parazita, bolesti dišnog sustava ili izloženosti toksinima.

  1. Iscjedak iz očiju ili nosa

Iscjedak iz očiju ili nosa, osobito u kombinaciji s nedostatkom daha, dahtanjem ili kihanjem, može biti znak infekcije dišnog sustava. Ove infekcije mogu brzo napredovati ako se ne liječe.

  1. Nakon veće traume ili borbe s drugom mačkom

Ako vašu mačku udari auto, ako se borila s drugom mačkom ili je na neki drugi način doživjela traumu, posjetite veterinara. Čak i ako se vaš ljubimac čini dobro, možda ima unutarnje ozljede ili rane skrivene ispod krzna.

Ako vaša mačka doživi bilo koje od gore navedenih stanja obratite se za pomoć u specijalističku veterinarsku ambulantu DUGI DOG. Veterinarski stručnjaci iz ambulante DUGI DOG napominju kako je u brojnim slučajevima rana intervencija od presudne važnosti za ishod liječenja, stoga je najbolje odmah po pojavi određenih simptoma kontaktirati i posjetiti veterinara.

Više informacija možete pronaći na: linku.

OCIJENI