OCIJENI

Estetske ljuskice

Objavljeno: 27.1.2020. 13:57

Dentalne estetske ljuskice su vrlo tanki i precizni nadomjestci zuba koji kao što im sam naziv kaže znatno mogu poboljšati estetiku osmijeha. Veliki su hit u dentalnoj medicini posljednje desetljeće. Jedan od glavnih razloga je taj što se vrlo malim uklanjanjem zubnog tkiva, dobiju izvanredni konačni rezultati.
Ljuskice su se prvi put pojavile 80-ih godina , a njihove karakteristike kao što su čvrstoća, biokompatibilnost, dugotrajnost i estetika učinile su ih omiljenim sredstvom u restaurativnoj stomatologiji. U početku su se primjenjivale kod raznih diskoloracija zuba, a danas služe čak i kao alternativa izbjeljivanju zuba. Unatoč njihovoj popularnosti i odličnim svojstvima, ipak se treba držati prvotnih indikacija kada se odlučujemo za izradu ljuskica, a to su:

  • diskoloracije zuba,
  • neprikladni oblici,
  • napuknuća zuba,
  • dijasteme,
  • nepravilni položaj,
  • veliki ispuni

  

Postoje i kontraindikacije za njihovu izradu:  nedovoljna količina cakline, karijes i/ili ispuni na aproksimalnim plohama, nemogućnost jetkanja, parafunkcije visok karijes rizik. Prema obujmu uklanjanja zubnog tikiva razlikujemo tri vrste ljuskica konvencionalne, minamal-prep ljuskice i non-prep ljuskice.  Prvi stadij u izradi konvencionalnih ljuskica je brušenje zuba, odnosno uklanjanje dostatnog zubnog tkiva. Ovisno o stanju zuba i cjelokupnoj situaciji u usnoj šupljini uklanja se od 0,3-08 mm vestibularne površine zuba. Nakon toga slijedi uzimanje otisaka koji se šalje u laboratorij gdje slijedi daljnja procedura u izradi završnog rada. U većini slučajeva ljuskice se rade u području frontalnog dijela zubnog luka koji je najviše vidljiv u osmijehu, pa se do slijedećeg posjeta pacijentu obavezno izrade privremeni nadomjestci. Nakon što je rad gotov isprobavaju se ljuskice i ako je sve u redu cementiraju se na zub. Najčešće se cementiraju sa privremenim cementom kako bi se kroz određeno vrijeme vidjelo kako će zub reagirati,a nakon toga se cementiraju trajnim cementom. Minimal-prep ljuskice zahtjevaju uklanjanje samo željenog dijela labijalne plohe zuba,a ostale procedure su jednake kao i kod konvencionalnih ljuskica dok non-prep ljuskice zahtjevaju samo uzimanje otiska ,a na dobivenom modelu se izmodelira konačni izgled zuba.

  

Materijal izrade za dentalne ljuskice je svakako potpuna keramika jer sadrži svojstva kao što su transparencija, translucencija i florescencija te izvrsno imitira prirodan zub. U najnovije vrijeme napretkom tehnologije pojavila se cirkon keramika koja sadrži jezgru cirkon-oksida koji joj daje izrazitu čvrstoću i estetska svojstva te je biokompatibilna. Još jedan keramički sustav koji se može ravnati sa cirkonom je i Empress keramika čija se velika čvrstoća postiže procesom izrade pod pritiskom. Kada se materijal polira ima jednaka svojstva kao i prirodna caklina zuba.
Potrebno je napomenuti da niti jedan protetski rad ne može služiti kao zamjena za dobru oralnu higijenu. Preduvjet za izradu ljuskica je prethodno dobra oralna higijena kod pacijenta ali i daljnje adekvatno održavanje i četkanje kako prirodnih zuba i dentalnog nadomjesta kako bi rad bio što dugotrajniji.

Ruth Munjiza Cindrić, dr.med.dent.

OCIJENI