OCIJENI

Oralna medicina: Očuvanje zdravlja usta i usne šupljine

Objavljeno: 30.10.2023. 10:01

Zdravlje usta i usne šupljine ima ključnu ulogu u općem dobrostanju svake osobe. Oralna medicina je grana medicine posvećena dijagnozi, prevenciji i liječenju različitih stanja koja se mogu pojaviti u ustima i usnoj šupljini. Ovaj članak će istražiti važnost oralne medicine u očuvanju zdravlja usta i usne šupljine, te pružiti savjete o tome kako možete unaprijediti svoje oralno zdravlje.

Važnost oralne medicine

Oralna medicina igra ključnu ulogu u očuvanju općeg zdravlja. Problemi u ustima mogu utjecati na govor, prehranu, ali i na sistemski zdravstveni status. Na primjer, neizliječena parodontalna bolest može biti povezana s ozbiljnim zdravstvenim stanjima poput dijabetesa, srčanih bolesti i reumatoidnog artritisa. Osim toga, oralne infekcije mogu imati štetne učinke na trudnice i nerođene bebe. Stoga je važno redovito pratiti svoje oralno zdravlje.

Prevencija je ključ

Prevencija je temelj oralne medicine. Redovite higijenske navike, poput pravilnog četkanja zuba, korištenja zubnog konca i ispiranja usta, ključne su za očuvanje zdravlja usta i usne šupljine. Također, redovite posjete stomatologu omogućavaju rano prepoznavanje i liječenje potencijalnih problema prije nego što postanu ozbiljni.

Pravilna prehrana i oralno zdravlje

Prehrana igra važnu ulogu u očuvanju oralnog zdravlja. Prehrana bogata voćem, povrćem, vlaknima i kalcijem doprinosi jačanju zuba i desni. S druge strane, prekomjerna konzumacija šećera i kiselina može doprinijeti razvoju karijesa i erozija zuba.

Povezanost sa sistemskim zdravljem

Oralno zdravlje je često povezano s općim zdravljem organizma. Na primjer, dijabetes može povećati rizik od oralnih infekcija, dok se neka sistemska oboljenja mogu manifestirati prvim simptomima u ustima. Stoga je važno redovito informirati svog stomatologa o svom općem zdravstvenom stanju.

Briga o oralnom zdravlju u ranim godinama

Briga o oralnom zdravlju treba početi od najranijih godina života. Roditelji trebaju voditi računa o higijeni usta svoje djece, te ih motivirati na redovite posjete stomatologu. Rana prevencija može postaviti temelje za zdrave navike koje će trajati cijelog života.

Očuvanje zdravlja usta i usne šupljine ključno je za opće dobrostanje. Oralna medicina igra centralnu ulogu u prevenciji i tretmanu problema u ustima. Redovite posjete stomatologu, pravilna prehrana i higijenske navike osnovni su koraci prema očuvanju oralnog zdravlja. 

Stručnost, pouzdanost i individualan pristup - to su temelji našeg rada u Dentalnoj poliklinici Mady Maričić. Svjesni smo važnosti specijalizirane ekspertize za vaše oralno zdravlje.U našoj poliklinici ističemo prisutnost mr.sc.dr. Domagoja Maričića, specijalista oralne patologije (oralnih bolesti). Njegovo duboko specijalizirano znanje i iskustvo doprinose našem timu stručnjaka u pružanju vrhunske skrbi za vaš osmijeh. Posjetite nas kako biste iskoristili prednosti ovog stručnog pristupa vašem oralnom zdravlju. 

Možete nas zapratiti i na Facebooku.


OCIJENI