OCIJENI

Što sve spada pod zubnu protetiku?

Objavljeno: 26.8.2021. 15:00

Gubitak zubi ili propadanje zubnog tkiva može biti posljedica različitih uzroka. Neki od najčešćih uzroka gubitka ili oštećenja zuba su dentalna oboljenja poput karijesa te traumatski gubitak zuba. Kod takvih slučajeva, razna protetska rješenja omogućuju pacijentu zdrav i lijep osmijeh, a samim time mu vraćaju i samopouzdanje. 

Zubna protetika je stomatološka disciplina koja se bavi nadomjestkom izgubljenih zubi, jednako kao i poboljšanjem funkcije i izgleda prirodnih zuba uz pomoć krunica, mostova, ljuskica te potpunih ili djelomičnih proteza. Namijenjena je osobama koje imaju blago ili teže oštećenje zubi te osobama kojima nedostaju jedan ili više zubi. 

Sam pojam zubne protetike podrazumijeva izradu i primjenu zubnih nadomjestaka koji se izrađuju od raznih biokompatibilnih materijala te ispunjavaju sve estetske i funkcionalne uloge zuba. 

U zubnu protetiku ubrajamo: zubne ljuskice i krunice, zubne mostove te parcijalne i totalne zubne proteze.

Stomatološka protetika dijeli se na fiksnu i mobilnu protetiku, a ponekad pojedini protetski mogu biti i kombinirani. Za razliku od mobilnih, fiksni protetski radovi trajno se fiksiraju u usta pacijenta stoga se ne mogu vaditi. Najčešći fiksni radovi su: krunice, mostovi i ljuskice. Materijali od kojih se izrađuju su metal keramika, cirkonij oksidna keramika te potpuna keramika.

Mobilni protetski radovi primjenjuju se kod velikih gubitaka kako zubi tako i kosti čeljusti te u slučajevima kada bezubost nije moguće nadoknaditi implantatima ili fiksnim protetskim nadomjescima. Pod mobilne protetske radove najčešće podrazumijevamo zubne proteze. Ovisno o broju zuba koji nedostaje proteze mogu biti totalne i djelomične tj. parcijalne. 

Važno je naglasiti kako je svaki problem i nedostatak u stomatologiji vrlo specifičan, stoga rješenja pojedinih stomatoloških problema mogu varirati. Kako bi stomatolog donio odluku koju vrstu protetskog nadomjestka koristiti vrlo često je potreban intraoralni sken te trodimenzionalna obrada podataka.

Upravo su intraoralni skeneri u kombinaciji s CAD/CAM sustavom te trodimenzionalnom obradom podataka zaslužni za vrhunske rezultate suvremene stomatologije. 

Ako smatrate da je neki od protetskih nadomjestaka idealan za vas, obratite se vrhunskim stručnjacima u Viladens dentalnom centru. 

Osim zubne protetike Viladens dentalni centar nudi i zahvate oralne kirurgije te izvanstandardne zahvate iz dentalne implantologije i estetske medicine, te terapiju laserima. 

Valja napomenuti kako je osim kvalitetne liječničke usluge Viladens opremljen i vrhunskom tehnologijom kao što su laseri i rengen uređaji te intraoralnim skenom. Više o brojnim uslugama koje nude možete pronaći na:  viladens.hr


OCIJENI