OCIJENI

Kako do savršenoga osmijeha pomoću fiksnih i mobilnih protetskih radova?

Objavljeno: 19.6.2020. 9:45

Osmijeh je često prva stvar koju ljudi primijete na vama, stoga ne iznenađuje da svi žele imati blistav i lijep osmijeh. Za estetiku lica i ljepotu osmjeha presudnu ulogu imaju zubi. Promjena boje, loš položaj i oblik, karijes, trošenje zuba i razne druge bolesti zuba i zubnih tkiva narušavaju estetiku osmjeha i cijelog lica. Dentalna (zubna) protetika je disciplina dentalne medicine koja ima gotovo neograničene mogućnosti u dizajniranju novog osmjeha ili vraćanju starog sjaja vašem osmjehu.

Ako je riječ o blažim oštećenjima ili ako samo želite promijeniti boju vašim zubima, prvi izbor su svakako ljuskice. Ljuskice su keramički, cirkon-keramički ili kompozitni nadomjesci koji se ugrađuju na prednju površinu zuba u svrhu ispravljanja estetskih nedostataka kao što su boja, oblik, veličina i razmak među zubima.

Ako su prirodni zubi znatnije oštećeni i oslabljeni zbog karijesa, opsežnih ispuna, traume i većih odstupanja u obliku, položaju i slično, rješenje su krunice. Danas se krunice najčešće izrađuju od keramike, metal-keramike ili cirkona, a kako bi se ugradile potrebno je prirodne zube prethodno izbrusiti i uzeti klasični ili digitalni otisak. Osim na prirodne zube, krunice se mogu ugrađivati i na implantate kako bi se nadomjestio zub koji nedostaje.

Nedostatak jednog ili više zuba najčešće se rješava mostovima. Most se sastoji od  krunica koje se fiksiraju na prirodnim zubima ili implatatima i tijela mosta koje nadoknađuje izgubljene zube. Osim estetike, most ima i  funkcijsku i preventivnu važnost u smislu povrata izgubljene funkcije žvakanja i sprečavanja daljeg pogoršanja oralnog zdravlja i estetike.

Kod opsežnijih gubitaka zubi ili kad iz različitih drugih razloga nije moguće ugraditi implantate i bezubost riješiti fiksnom protetikom, rješenje postoji u mobilnoj protetici. Danas je izrada mobilnih proteza uvelike napredovala, stoga proteze danas mogu u potpunosti zamijeniti sve zube na prirodan način i osigurati vam lijep osmijeh i zadovoljavajuću funkciju. Mobilne proteze mogu se izraditi za nekoliko zubi ili za cijelu čeljust. Problem neudobnosti i nestabilnosti može se riješiti fiksiranjem proteza na implantate, čime se uz stabilnost i dobru retenciju zadržavaju sve prednosti mobilnih proteza.

Koja god terapija vam je potrebna, odlazak stomatologu je svakako prvi i osnovni korak za postizanje savršenog osmijeha. Stomatolog će uz pravilnu dijagnozu, izbor terapije, materijala i postupaka znati udovoljiti i vašim željama po pitanju estetike i vratiti vam osmjeh na lice.

Specijalisti za fiksne i mobilne protetske radove nalaze se na adresi Dražice 121 u Rijeci. Poliklinika Delić, s individualnim pristupom, suvremenim materijalima i najnovijim tehnologijama omogućava vam vrhunske protetske usluge. Pored standardnih metoda, protetski radovi rade se i preciznom CAD/CAM tehnologijom, a otisak digitalnim skeniranjem. Digitalnim otiskom se izbjegavaju sve neugodnosti klasičnog otiskivanja i dobiva dodatni komfor za pacijenta. Više o Poliklinici i pozitivnim referencama možete pronaći na njihovoj web stranici.

OCIJENI