OCIJENI

Kako dobiti ovjereni prijevod za rad u inozemstvu

Objavljeno: 11.12.2023. 13:59

Kada planirate novi korak u karijeri koji uključuje rad u inozemstvu, jedan od najvažnijih aspekata pripreme pravna valjanost vaših dokumenata u zemlji u koju se selite. To uključuje proces dobivanja ovjerenih prijevoda vaših osobnih i profesionalnih dokumenata. Ovaj proces nije samo formalnost, to je vitalni korak koji osigurava da vaša dokumentacija bude priznata i prihvaćena od strane inozemnih institucija, omogućujući vam nesmetan prijelaz i početak rada u novoj zemlji. U ovom članku, vodit ćemo vas kroz ključne korake u dobivanju ovjerenih prijevoda.

Identificirajte potrebne dokumente

Prvi korak je identificiranje dokumenata koji zahtijevaju prijevod. Ovi dokumenti obično uključuju osobne isprave poput rodnog lista, diplome, svjedodžbe o obrazovanju, potvrde o nekažnjavanju, radne dozvole i slično. Provjerite sa relevantnim tijelima u zemlji u koju putujete koji su vam točno dokumenti potrebni.

Pronađite ovlaštenog sudskog tumača

Za ovjereni prijevod potrebno je angažirati ovlaštenog sudskog tumača. Sudski tumači su osobe ovlaštene od strane nadležnog suda da obavljaju prijevode s pravnom valjanošću. Pronađite tumača koji je specijaliziran za jezik zemlje u koju idete.

Pripremite originalne dokumente

Za ovjereni prijevod, obično je potrebno predati originalne dokumente. Provjerite jesu li svi vaši dokumenti ažurni i valjani. Ako je potrebno, obnovite ili izvadite nove dokumente prije početka procesa prijevoda.

Proces prijevoda

Nakon što predate dokumente, sudski tumač će ih prevesti i ovjeriti. Ovjeravanje uključuje pečat i potpis tumača, što potvrđuje da je prijevod točan i u skladu s originalom.

Provjerite prijevod

Nakon što dobijete prijevod, detaljno ga provjerite. Pazite da su svi osobni podaci točno prevedeni, kao i nazivi institucija, titule i ostali specifični termini. Svaka greška može uzrokovati probleme pri prihvaćanju dokumenata u inozemstvu.

Apostille pečat 

U nekim slučajevima, dokumenti koji se koriste u inozemstvu mogu zahtijevati i Apostille pečat. Ovaj pečat služi za međunarodnu verifikaciju javnih isprava. Informirajte se je li za zemlju u koju idete potreban Apostille.

Pohranite dokumente na sigurno mjesto

Nakon ovjere, vaši prijevodi su pravno valjani dokumenti. Čuvajte ih na sigurnom mjestu i napravite kopije za svaki slučaj.

Za sve koji planiraju rad u inozemstvu, u njemačkom govornom području i trebaju ovjerene prijevode svojih dokumenata, Sudski tumač za njemački jezik Željka Šarčević Grgić stoji vam na raspolaganju.  Ne dopustite da jezične barijere budu prepreka vašem profesionalnom napretku. Bilo da se radi o diplomama, svjedodžbama, potvrdama o nekažnjavanju ili drugim važnim dokumentima, Sudski tumač Željka Šarčević Grgić pruža pouzdane usluge uz koje ćete biti sigurni da su vaši dokumenti pravno valjani i prihvaćeni!


OCIJENI