OCIJENI

Vulgarna psorijaza

Objavljeno: 25.1.2021. 8:57

Psorijaza je kronična upalna bolest kože od koje boluje 1 do 3% svjetskog stanovništva, nastaje međudjelovanjem genetskih i okolišnih čimbenika. Psihički stres je često okidač za pojavu i pogoršanja psorijaze.

Što je to psorijaza?

Psorijazu karakterizira pojava upalnih, crvenkastih, oštro ograničenih ploča, različitih veličina prekrivenih srebrnasto bjelkastim suhim ljuskama. Kožne promjene u psorijazi mogu biti ograničene na nekoliko žarišta ili mogu zahvatiti veću površinu kože. Postoje različiti klinički oblici psorijaze, najčešći klinički oblik psorijaze koji se pojavljuje u oko 80 do 85% oboljelih, kronična je stacionarna psorijaza - PSORIASIS VUGARIS. Tu se žarišta najčešće pojavljuju na koljenima, laktima, vlasištu i lumbosakralnoj regiji. Osim kože, vrlo često su promjenama zahvaćeni i nokti, u nekih bolesnika zahvaćeni su upalom zglobovi, ligamenti i tetive. To predstavlja teži oblik bolesti koji u liječenju zahtijeva timski i interdisciplinarni pristup i suradnju reumatologa, fizijatra i psihijatra.
 

Psorijaza se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, najčešće se pojavljuje u mlađoj odrasloj dob, između 20. i 30. godine života te između 50. i 60. godine života. Danas je prihvaćeno da psorijaza nastaje zbog niza različitih čimbenika, osim genetske predispozicije značajnu ulogu imaju provocirajući čimbenici kao što su psihički stres, infekcije, lijekovi, različiti fizički i kemijski podražaji kože.

Liječenje  psorijaze

Liječenje psorijaze treba biti individualno, ono ovisi o mnogim čimbenicima kao što su procjena težine bolesti, bolesnikovoj dobi, drugim bolestima koje bolesnik ima, lijekovima koje uzima i bolesnikovom općem stanju.

Liječenje može biti  lokalno uz primjenu kortikosteroidnih krema, emolijensa  i dr., dok je  kod težih oblika potrebna primjena sustavne terapije.

U Poliklinici Simonić, u liječenju psorijaze nudimo ravnopravnu suradnju različitih specijalista – dermatologa, reumatologa i psihijatra. Pokušavamo otkriti uzroke bolesti i liječiti osobu, a ne samo simptome bolesti. Samo timskim radom i zajedničkom suradnjom mogući su dugotrajni rezultati u liječenju. Obratite nam se s povjerenjem.

OCIJENI