OCIJENI

Utjecaj stresa na kožne bolesti, što trebate znati?

Objavljeno: 11.9.2020. 13:19

Odavno je poznato da psihički čimbenici mogu biti povezani sa pojavom različitih somatskih bolesti  poput srčanih bolesti, crijevnih, neuroloških, ginekoloških, reumatoloških i kožnih bolesti. Takve bolesti spadaju u psihofiziološke ili psihosomatske poremećaje kod kojih psihički stres izaziva poremećaj u funkciji, potom oštećenje tkiva i naposljetku, pojavu tjelesnih simptoma.

Uzrok stresu svakako može biti svakodnevni ubrzani životni ritam i povećana opterećenost organizma koji izazivaju psihički stres, a time i mogućnost uzrokovanja različitih tegoba i bolesti. U kliničkoj praksi se sve češće susreću bolesnici čije su somatske bolesti i druge tegobe koje ih prate, najčešće, nakon niza učinjenih dijagnostičkih i laboratorijskih pretraga, bez jasnog organskog uzroka bolesti.

Koliko znate o stresu?

Kada se govori o stresu, možemo reći da postoji mnogo definicija stresa. Stres je uniformni, ali i nespecifični odgovor na djelovanje stresora te stoga zahtijeva ulaganje dodatnih napora. No, stres nije uvijek patološki, ne treba ga izbjegavati jer iznalaženje načina da prevladamo stres jača naše obrambene kapacitete. Dakle, naši obrambeni i adaptivni kapaciteti, odnosno psihički mehanizmi, važniji su od uzroka samog stresa, a oni su rezultat psihičkog razvoja ličnosti.

Različitim intervencijama se psihički mehanizmi, u borbi sa stresom mogu  poboljšati da se osoba lakše snalazi u rješavanju mnogobrojnih problema.

Kožne bolesti i stres

Koža, kao najveći organ s mnogobrojnim ulogama, nesumnjivo ima značajnu ulogu u psihosomatskoj medicini. Koža nije samo granica koja nas izdvaja iz svijeta definirajući našu cjelovitost, ona također predstavlja  izravni kontakt između  nas i vanjskog  svijeta. Mozak i koža višestruko su povezani preko hormona, neurotransmitera i imunološkog sustava, a imaju i zajedničko ektodermalno podrijetlo.

Kao organ osjeta dodira, temperature, boli te kao erogena zona koža ima veliko psihološko značenje  tijekom cijelog životnog vijeka.

Zbog toga je veza između psihičkih čimbenika i kožnih bolesti davno prepoznata. Najmanje u 1/3 dermatoloških bolesnika potrebna je evalucija pratećih psihosocijalnih i emocionalnih tegoba sa ciljem optimalnog liječenja.

Psihički stres uz ispreplitanje genetskih i okolišnih čimbenika može biti okidač za pojavu mnogih kožnih bolesti: psorijaze, alopecie areate, vitiliga, lihen planusa, atopijskog dermatitisa, seboroičnog dermatitisa, urtikarije, svrbeža, ekcema i još mnogih kožnih simptoma. Također, psihički  stres ima utjecaj na tijek bolesti i krajnji ishod liječenja.

U Poliklinici Simonić nude multidisciplinarni i holistički pristup u prevenciji, praćenju i liječenju različitih bolesti, posebice onih povezanih sa stresom. Tim iskusnih specijalista pokušat će ostvariti sveobuhvatno liječenje vaših tegoba te osnažiti vaše obambene kapacitete kako bi se mogli lakše nositi sa životnim stresorima i poboljšati kvalitetu života.

OCIJENI