OCIJENI

POLIKLINIKA SIMONIĆ

Školjić 8, 51000, Rijeka

Specijalistički i subspecijalistički pregledi iz dermatologije i venerologije, psihijatrije, interne medicine-reumatologije, ortopedije i traumatologije te kliničke radiologije.

Najčešće kožne bolesti kod djece

Objavljeno: 26.7.2022. 11:14

Od kožnih bolesti uzrokovanih virusima, u dječjoj dobi, najčešće su bradavice i moluske. Najčešća bakterijska bolest kože u dječjoj dobi je impetigo.

U dječjoj dobi pojavljuju se i kronične bolesti poput atopijskog dermatitisa, psorijaze ,  vitiliga i seborejičnog dermatitisa. Ipak , najčešće se pojavljuje atopijski dermatitis.

VERUKE ili bradavice uzrokuju humani papilomavirusi (HPV). To su dobroćudne promjene na koži koje se najčešće pojavljuju na šakama i prstima ruku, potom na tabanima, ali česte su i na licu. Prenose se izravnim kontaktom, potrebno je liječenje, jer iako mogu spontano proći to se u praksi rijetko dešava.

MOLUSKE su česta virusna infekcija kože u djece,  u dobi od 3 do 10 godine, a uzrokuje ih poxvirus koji se prenosi dodirom. Moluske se mogu pojaviti bilo gdje na koži tijela , izgledaju kao bjelkaste udubljene papule. Bolest ima tendenciju spontanog izlječenja  pa se ne preporuča primjena agresivnih metoda liječenja.

ERYTHEMA INFECTIOSUM ili (peta bolest) virusna je bolest djece u koje se, nakon inkubacije ,naglo pojavljuje eritem ili crvenilo na licu, a  potom i na gornjim udovima. Uzročnik je B19 parvovirus koji se prenosi respiratornim putem. Može nastati i povišena temperatura. Bolest se najčešće spontano povlači bez komplikacija pa liječenje nije potrebno. Iznimno se primjenjuje simptomatska terapija, npr. antipiretici u slučaju vrućice.

EXANTHEMA SUBITUM ili (šesta bolest) je također virusna bolest mlađe djece koja se širi respiratornim putem i  u koje se nakon trodnevne vrućice javlja makulopapulozni  osip (egzantem)  na trupu, potom na udovima. Osip se nakon 1 do 2 dana potpuno povlači. Potrebno je isključiti druge virusne bolesti : ospice, rubeolu i šarlah. U liječenju se primjenjuju antipiretici.

IMPETIGO je najčešća bakterijska infekcija kože u djece predškolske dobi , koja se često javlja ljeti. Bolest nije u pravilu ozbiljna, ali je izrazito zarazna i lako se prenosi u direktnom kontaktu sa oboljelim djetetom ili preko ručnika , igračaka ili posteljine. Uzročnik impetiga su zlatni stafilokok, rjeđe beta hemolitički streptokok grupa A. Često se prvi simptomi pojave oko usta ili nosa u obliku mjehurića koji pucaju, vlaže i nastaju kraste. Impetigo se često može pojaviti i na oštećenoj koži.

U terapiji  se primjenjuje antibiotska mast 2 puta dnevno, kod proširenih oblika i antibiotici u obliku sirupa ili tableta. Važno je pojačati osobnu higijenu, pranje ruku je najbolja prevencija. Impetigo je potrebno prepoznati što ranije kako bi se spriječilo širenje bolesti.

ATOPIJSKI DERMATITIS  je  najčešća kronična upalna kožna bolest  koja se pojavljuje pretežno u djece. Nastaje zbog djelovanja više različitih čimbenika: naslijeđa, atopijske konstitucije, čimbenika okoliša i psiholoških čimbenika. Atopijski dermatitis može se pojaviti s drugim alergijskim bolestima ( alergijski rinitis i astma).  U ranoj dječjoj dobi česti su alergeni iz  hrane kao bjelance jaja, kravlje mlijeko, kikiriki, soja, brašno. Klinička slika se razlikuje u dojenčadi, starije djece i odraslih. U dojenčadi crvenilo i suhoća su na licu, trupu i ekstenzornim stranama ekstremiteta, u starije djece su promjene kože više lokalizirane na pregibima velikih zglobova , na vratu ,  zapešćima. 

Crvenilo, suhoća i jaki svrbež oboljelog smanjuju  kvalitetu života čitave obitelji zbog poremećaja spavanja, stigmatizacije i psihološkog distresa. Liječenje atopijskog dermatitisa uključuje pravilnu njegu kože i ispravnu primjenu kortikosteroidnih krema  kod pogoršanja bolesti. 

Kliničko iskustvo dermatologa i suradnja roditelja bitni su čimbenici uspješnog liječenja. Obratite nam  se s povjerenjem, POLIKLINIKA SIMONIĆ pruža usluge dijagnostike i liječenja kožnih promjena i bolesti dojenčadi, djece i adolescenata.


OCIJENI