OCIJENI

Atopijski dermatitis

Objavljeno: 16.8.2021. 16:36

Atopijski dermatitis je najčešća kronična upalna kožna bolest koja se pojavljuje pretežno u djece, iako, moguća je pojava bolesti i u odrasloj dobi. No, dermatitis Ima tendenciju povlačenja s godinama.

Atopijski dermatitis nastaje zbog djelovanja različitih čimbenika: atopijske konstitucije, naslijeđa i okolišnih čimbenika. Od okolišnih čimbenika, utjecaj na kliničku ekspresiju dermatitisa imaju alergeni iz hrane, inhalatorni alergeni, ali važan okidač je i psihološki stres.
 

Psihološki stres često je povezan sa pogoršanjem atopijskog dermatitisa u adolescenata.

Atopijski dermatitis može se pojaviti s drugim alergijskim bolestima kao što su astma i rinokonjuktivitis.

Simptomi atopijskog dermatitisa su crvenilo i suhoća kože te jaki svrbež. Klinička slika atopijskog dermatitisa razlikuje  se obzirom na dob djeteta. U dojenačkoj dobi često su prisutni suhi, eritematozi, ljuskavi plakovi na licu, čelu, ekstenzornim stranama ekstremiteta, trupu, a u kasnijoj dobi više su kožne promjene ograničene  na pregibe velikih zglobova, vrat, laktove, zapešća. Dominantan simptom u svim životnim razdobljima je jaki svrbež koji smanjuje kvalitetu života čitave obitelji zbog poremećaja spavanja, stigmatizacije i psihološkog distresa.
 

Jedan od važnih čimbenika nastanaka bolesti je poremećena kožna barijera, u  površnom sloju kože nema lipidnog zaštitnog filma, kroz takvu disfunkcionalnu kožnu barijeru lako prodiru različiti alegeni,  iritansi, bakterije i virusi.

Zbog toga, osnova liječenja atopijskog dermatitisa je pravila njega kože koja podrazumijeva svakodnevnu upotrebu emolijentnih krema, više puta dnevno. Za tuširanje i kupke se koriste sindeti i uljni preparati za suhu kožu. U pogoršanju atopijskog dermatitisa potrebna je primjena kortikosteroidnih krema. Kliničko iskustvo dermatologa, edukacija i suradnja roditelja bitni su čimbenici uspješnog liječenja.

U Poliklinici Simonić primjenjuje se biopsihosocijalni model razumijevanja bolesti s terapijskim ciljem izlječenja osobe, a ne samo bolesti. Stoga je individualni i interdisciplinaran pristup temelj liječenja u Poliklinici Simonić.

Foto: Unsplash, Pixabay

OCIJENI