OCIJENI

U kojim situacijama biste trebali napraviti pregled ergometrije?

Objavljeno: 5.7.2022. 16:42

Očuvanje zdravlja srca iznimno je važno, stoga je potrebno na njega obratiti posebnu pažnju. Redovitim preventivnim kardiološkim pregledom, koji je namijenjen onima koji ne boluju od kardiovaskularnih bolesti, možete spriječiti ozbiljnije zdravstvene probleme. Jedna od pretraga jest i ergometrija, također poznata pod nazivom „test opterećenja srca“.


Ergometrija je pretraga koja se izvodi tijekom vožnje ergometra, kako bi se ustanovilo stanje srca prilikom opterećenja. Tijekom same pretrage snima se EKG i mjeri krvni tlak kako bi se procijenila funkcija i stanje koronarnih krvnih žila. Njih se analizira kako bi se ustanovilo je li sve u redu s opskrbom srčanog mišića, odnosno miokarda. Pretraga traje u prosjeku oko 30 minuta, a završava postizanjem ciljne frekvencije srca, pojavom simptoma, nastankom promjena u EKG-u ili značajnim oscilacijama krvnog tlaka.


Kada napraviti ergometriju?


Ergometrija je bitna pretraga upravo kako bi se otklonila bilo kakva sumnja na anginu pectoris, odnosno javljanje nelagode i boli u prsnom košu kao rezultat nedovoljne opskrbe srca kisikom. Takvo stanje indicira da postoji neželjena blokada arterija koja može izazvati ozbiljne srčane probleme.


Također, ergometrija se izvodi u sklopu preventivnog kardiološkog pregleda koji se preporučuje svima koji u obitelji imaju srčanih bolesnika ili imaju neke od čimbenika koji bi mogli povećati rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. U te čimbenike mogu spadati bolesti kao što su dijabetes, ali i način života (primjerice pušenje ili stresno radno mjesto).


Svaka nerazjašnjena bol u prsima povod je za izvođenje ergometrije jer ona dodatno smanjuje rizik od nastanka angine pectoris ili infarkta miokarda (ergometrija se koristi i nakon srčanog udara kao pretraga kojom se mjeri oporavak).


Ergometrija je jedan od testova koji se često izvodi na sportašima kako bi ustanovili kondiciju tijela, smanjili mogućnost ozljeda i kako bi onda prilagodili režim vježbanja.


Prevencija i liječenje kardiovaskularnih bolesti jako je važno za očuvanje sveukupnog zdravstvenog stanja. POLIKLINIKA DR. DADIĆ je vrhunska poliklinika koja je specijalizirana upravo za kardiologiju i kardiološke pretrage. Preporučujemo vam preventivni kardiološki pregled u sklopu kojeg je uključena ergometrija, ali isto tako možete otići na ergometriju kao samostalan pregled.


U POLIKLINICI DR. DADIĆ pregledajte vaše srce kako biste ustanovili u kakvom je stanju i učinite kompletnu kardiološku obradu na jednom mjestu. Čuvajte sebe i svoje srce.


OCIJENI