OCIJENI

Dječja kardiologija

Objavljeno: 6.9.2021. 15:25

U slučajevima kada pedijatar ima određene nedoumice ili sumnja na određene srčane bolesti on dijete upućuje dječjem odnosno pedijatrijskom kardiologu. 


Budući da djeca nisu samo „male odrasle osobe“ vrste srčanih problema kod djece u mnogočemu se razlikuju od srčanih problema kod odraslih. Na primjer, mnogo je vjerojatnije je da će se djeci dijagnosticirati srčana urođena mana, dok je srčani udar vrlo rijetka pojava kod djece. Upravo su iz tih razloga dječji kardiolozi posebno educirani kako bi se fokusirali na traženje srčanih problema koji pogađaju djecu.


Dječji kardiolozi dijagnosticiraju, liječe i upravljaju srčanim problemima kod djece poput:


  • Bol u prsnom košu

  • Nepravilan srčani ritam - aritmija

  • Vrtoglavice i omaglice

  • Gubitak svijesti

  • Visoki i niski krvni tlak

  • Angina pektoris - predinfarktna stanja

  • Šum na srcu

  • Bolesti srčanih zalisaka

  • Urođene bolesti srca

  • Povišene masnoće u krvi


Također, kako bi pružili koordiniranu i sveobuhvatnu skrb dječji kardiolozi blisko surađuju s pedijatrima primarne zdravstvene zaštite. Budući da srčani problemi ponekad mogu biti izrazito kompleksni te se pojavljivati s drugim poteškoćama, dječji kardiolozi često rade u timovima s ostalim zdravstvenim djelatnicima poput dječjih kardiokirurga, kardioloških anesteziologa, neonatologa, kardioloških pedijatrijski intenzivista, pedijatrijskih radiologe, kao i pedijatrijskih sestara, nutricionista te fizikalnih terapeuta. Svi članovi takvih timova prošli su opsežnu obuku koja im je omogućila stručnost i prilagodbu posebnim potrebama djece sa srčanim problemima


Dječji kardiolozi traže probleme sa srcem pomoću alata kao što su ehokardiogram, elektrokardiogram, EKG holter i sl. Najčešće traže probleme u formiranju srca ili u načinu na koji ono kuca. Djeca mogu posjetiti dječjeg kardiologa ako imaju problema kao što su bol u prsima, vrtoglavica ili nesvjestica.


Isto tako, dječji kardiolozi liječe djecu s urođenim jednako kao i stečenim srčanim problemima. Isto kao i drugi pedijatri, oni su obično zaduženi za djecu do 18. godine, a ponekad i 21. 


Ako ste u potrazi za vrhunskim dječjim kardiolozima nećete pogriješiti odaberete li Polikliniku Dr.Dadić. U kardiološkoj ambulanti Poliklinike Dr. Dadić obavljaju dijagnostiku i liječenje brojnih simptoma i stanja kako djece tako i odraslih bolesnika i sportaša.. Njihovi liječnici, ali i ostalo osoblje nastoje svakom pacijentu pruži maksimalno kvalitetnu uslugu i osjećaj istinske brige za dobrobit njegovog zdravlja. Njihovo dugogodišnje iskustvo i velik broj zadovoljnih pacijenata garancija su vrhunske usluge. 


Za više informacija posjetite web stranicu Poliklinike.

OCIJENI