OCIJENI

Što nam sve otkriva krvna slika?

Objavljeno: 1.2.2024. 15:40

Kada je riječ o vašem zdravlju, jedan od ključnih elemenata dijagnostike leži u analizi vaše krvi. Mikroskopski pregled krvi predstavlja izuzetno važan dio dijagnostičkog procesa. Detaljna analiza stanica, njihovog broja i oblika omogućava liječnicima prepoznavanje različitih bolesti i stanja, često prije nego što se simptomi pojave. Upravo zato, ova metoda ima ključnu ulogu u preventivnoj medicini, pomažući identificirati potencijalne zdravstvene probleme u ranim fazama. A što se skriva pod mikroskopom? 

1. Krvne stanice

Prvo što liječnik primjećuje pod mikroskopom su različite vrste krvnih stanica. Crvene krvne stanice prenose kisik kroz tijelo, bijele krvne stanice brane vas od infekcija, a trombociti su odgovorni za zgrušavanje krvi kako bi spriječili prekomjerne gubitke. Promjene u broju ili obliku ovih stanica mogu ukazivati na razne zdravstvene probleme.

2. Hemoglobin

Hemoglobin, proteinski pigment u crvenim krvnim stanicama, ima ključnu ulogu u prijenosu kisika do stanica tijela. Mikroskopska analiza omogućuje liječnicima uočavanje abnormalnosti u strukturi hemoglobina, što može ukazivati na probleme sa željezom ili druge poremećaje u tijelu.

3. Bakterije i paraziti: mikrosvijet u nama

Mikroskop također otkriva prisutnost bakterija i parazita u krvi. Ovo je važno za dijagnosticiranje infekcija koje se mogu proširiti krvlju. Rano prepoznavanje ovih mikroorganizama pomaže liječnicima propisati odgovarajući tretman i spriječiti ozbiljnije zdravstvene intervencije.

Mikroskopska analiza žive krvi 

Analiza žive krvi neinvazivna je i jednostavna metoda koji omogućuje brzu i preciznu dijagnozu. Obavlja se pod velikim uvećanjem na tamnoj podlozi, pružajući nam uvid u karakteristike slobodno pokretnih stanica u ispitivanom uzorku krvi. Jednostavno uzimanje jedne kapi krvi iz prsta omogućuje analizu bez fiksiranja ili bojenja. Slika se potom uvećava između 1000 i 20000 puta uz pomoć kamere i odgovarajućeg softvera, prikazujući rezultate na ekranu računala ili monitoru. 

Posebnost takve analize žive kapi krvi upravo je u uključenosti pacijenta u čitav proces. Pacijent cijelo vrijeme prati proces analize, i uz konzultacije gleda vlastitu krv na ekranu računala. Ukupno vrijeme analize te razgovor s liječnikom traju 30–45 minuta.

Ordinacija opće medicine dr. Neven Martinović pruža vrhunsku uslugu u ovom području. Naš stručni tim nudi sveobuhvatan uvid u zdravlje pacijenata, koristeći najmoderniju opremu i pristup koji je prilagođen individualnim potrebama. Ukoliko želite dublje razumijevanje svog zdravlja, s povjerenjem se obratite Ordinaciji. Za sve informacije slobodno nas kontaktirajte putem telefona ili e-maila. Vaše zdravlje zaslužuje najbolje! 


OCIJENI