OCIJENI

Probiotici: Zaštitnici vaše probave i zdravlja

Objavljeno: 15.3.2021. 15:18

Različiti oblici bolesti, uzimanja antibiotika, stres ili alkohol mogu poremetiti mikrofloru vašega organizma. Dugotrajnije posljedice prisustva jednoga ili više negativnih čimbenika mogu naštetiti crijevnoj mikroflora organizma, čija je stabilnost ključna za dobrobit funkcioniranja gastrointestinalnoga sustava.

Ipak, ako je organizam već doveden u stanje nestabilnosti, važno je pomoći mu na adekvatan način. Kako bi se ta borba što brže i bolje pospješila najbolji saveznik bit će – probiotici. Što su to probiotici, kako ih koristiti i gdje nabaviti donosimo u nastavku!
 

Što su to probiotici?

Po definiciji, probiotici su jedna ili više kultura živih mikroorganizama koji djeluju korisno na domaćina (korisnika). Potreba za konzumacijom istih događa se prilikom narušavanja ravnoteže crijevne mikroflore do koje može doći iz različitih razloga. Osim različitih bolesti, uzimanja antibiotika ili posljedica kemoterapije, do remećenja prirodnoga sustava može doći i zbog stresa – važnog okidača mnogih loših zdravstvenih stanja u moderna vremena.
 

Kako koristiti probiotike?

Probiotici su svakidašnje korišten proizvod namijenjen različitim oblicima konzumacije. Uzimati ih možete oralno, preko dišnoga sustava ili lokalno. To znači da ih na tržištu pronalazimo u različitim varijantama, kao npr. kapsule, aerosol ili mast. Navedeno je svakako olakotna okolnost jer isti oblik konzumacije ne pogoduje svakome od nas na isti način – dok će nekome najjednostavnije biti uzeti kapsulu probiotika, drugima će kapsule biti najveća noćna mora.
 

Gdje nabaviti probiotike?

Kada se ukaže potreba za probiotikom, dobra je vijest da ćete ih nabaviti vrlo jednostavno. Do njih možete doći u gotovo svim ljekarnama. Budući da postoji više oblika i vrsta probiotika, prije kupnje se svakako konzultirajte s farmaceutom o preporukama za konzumaciju istih. Adekvatno školovana osoba najbolje će vas uputiti u sve dobrobiti koje probiotici donose sa sobom, ali i savjetima o tome koji su najbolji za vas.

Ljekarne Kovačić – Pavlina pružaju izvanrednu ponudu kada su probiotici u pitanju. O različitim vrstama i oblicima probiotika koje imaju u ponudi pravilno će vas informirati njihov stručni tim koji rado odgovara na sva pitanja i nedoumice.

OCIJENI