OCIJENI

Kako ojačati imunitet? Pripremite se za jesen i zimu!

Objavljeno: 21.9.2020. 8:50

Na prijelazu godišnjih doba s dolaskom novih virusa i padom imuniteta podložniji smo obolijevanju. Kako bismo ostali zdravi, važno je ojačati imunitet i zaštititi organizam od vanjskih napadača, virusa, bakterija, gljivica.

Tajna zdravog organizma krije se u imunitetu. Imunitet se jača kako uravnoteženom prehranom, dovoljnom količinom sna, tjelovježbom, tako i dodacima prehrani koje je teško unijeti u organizam isključivo prehranom.

Nužno je pritom obratiti pažnju na optimalan unos vitamina i minerala, esencijalnih aminokiselina, nezasićenih masnih kiselina te fitokemikalija, a koje u potrebnim količinama možemo pronaći upravo u dodacima prehrani. Naše tijelo raznim signalima javlja što nam nedostaje. Tako, primjerice, umor može ukazivati na manjak vitamina C koji ima ključnu ulogu u zaštiti imuniteta, dok bol u kostima može ukazivati na manjak vitamina D.

Dodaci prehrani za zaštitu imunološkog sustava

Kada obolimo, lako možemo zaključiti da je naš imunitet slab te nas, kao takav, nije uspio zaštititi od raznih napadača organizma. Na tržištu danas postoje razni dodaci prehrani koji će na brz i učinkovit način pomoći organizmu u obrani.

Vitamin D

Jesen i zima razdoblje su u kojem se očekuje manjak vitamina D upravo zbog manjka sunca koje je jedan od izvora tog za zdravlje neophodnog vitamina kroz ultraljubičasto zračenje koje u koži potiče njegovu sintezu iz kolesterola. Osim što pomaže tijelu pri apsorpciji minerala – kalcija važnog u tvorbi i održavanju jakih kostiju, ovaj vitamin osigurava normalno funkcioniranje mozga, daje mišićima snagu, potiče imunitet te štiti od dijabetesa.

Propolis, med i matična mliječ

Ako ne volite piti tablete i više volite vitamine i minerale u prirodnom obliku, onda je med vaše idealno rješenje za jačanje imuniteta. Osim što je bogat vitaminima i mineralima, ima antioksidansno djelovanje, a savršena je zamjena za industrijski šećer koji organizmu nanosi štetu na razne načine.
Matična mliječ bogata je i vitaminom B, odnosno B kompleksom te djeluje kao prirodni biostimulator. Propolis, osim antibakterijskih, ima i antivirusnoo djelovanje te je njegov spektar primjene zaista širok i kao takav pridonosi jačanju cjelokupnog imuniteta.

Beta-glukan

Beta-glukan slovi kao jedan od najjačih imunomodulatora, a kao takav je i među najprodavanijim proizvodima u ljekarnama. (1,3)(1,4)- β glukani dobivaju se iz stanične stijenke zobi i ječma, a održavaju normalnu razinu kolesterola u krvi dok se (1,3)(1,6)- β glukani dobivaju iz stijenke kvasca i određenih gljiva te imaju dokazano imunomodulatorno djelovanje, antibakterijska i antitumorska svojstva.

Osim što jačaju imunitet, konzumacija beta glukana iz zobi ili ječma svakodnevno kao dio obroka, pridonosi smanjenju porasta glukoze u krvi čime dokazuje ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Probiotici

Probavni sustav smatra se najvažnijim imunološkim “aparatom”, a crijevna flora predstavlja sastavni dio prirođene imunosti. Prema tome, ako je ravnoteža crijevne flore narušena, dolazi do pada imuniteta i češćeg obolijevanja od infekcija gornjih dišnih puteva. Osim što imaju uravnotežujući učinak na probavne smetnje, probiotici tako imaju i pozitivan učinak na funkciju imunološkog sustava, a mogu se uzimati preventivno cijele godine.

Kako biste ove zime i jeseni ostali zdravi i uživali u blagodatima tih godišnjih doba, ojačajte imunitet dodacima prehrani. Pronaći ih možete u Ljekarnama Kovačić-Pavlina koje postoje još od 1996. godine. Zdravstvena ustanova Kovačić-Pavlina danas broji 2 moderne ljekarne čiji zaposlenici poseban naglasak stavljaju na savjetodavnu ulogu ljekarnika i ljekarničku skrb te će vam tako pomoći u pravom odabiru suplemenata koji vam nedostaju. Njihova je misija liječenje bolesti i promicanje zdravlja – posebice stvaranje svijesti u zajednici o važnosti načina života i važnosti prevencije bolesti kako biste vodili što kvalitetniji život.

OCIJENI