OCIJENI

5 jednostavnih načina za prestanak hrkanja

Objavljeno: 21.8.2020. 14:02

Možda ste među 45% odraslih osoba koji hrču barem povremeno ili vjerojatno poznajete nekoga tko to radi. Taj netko možda je već najveća šala na obiteljskim okupljanjima, ali hrkanje može dovesti do ozbiljnih problema.

Ne samo da hrkanje smeta osobi s kojom spavate, već 75% ljudi koji hrkaju ima opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja. Opstruktivna apneja je djelomično ili potpuno zatvaranje gornjih dišnih putova za vrijeme spavanja, što povećava rizik od razvoja srčanih bolesti.

Problem hrkanja može se probati riješiti prirodnim putem, no u nekim slučajevima potrebna je i stručna pomoć.

  • Promijenite položaj spavanja
Ležanje na leđima uzrokuje urušavanje baza vašeg jezika i mekog nepca  na stražnju stijenku grla, uzrokujući vibrirajući zvuk tijekom spavanja. Spavanje na boku može vam pomoći. Ako se hrkanje nastavi bez obzira na položaj spavanja, uzrok je opstruktivna apneja u snu te se u tom slučaju obratite liječniku.
  • Izbjegavajte alkohol
Alkohol i sedativi smanjuju tonus mišića na stražnjem dijelu grla, čineći vjerojatnijim da ćete hrkati.
  • Otvorite nosne prolaze
Ako hrkanje započne u nosu, otvaranje tih dišnih puteva može pomoći jer omogućava sporiji protok zraka, što nije slučaj ako vam je nos začepljen ili sužen zbog hladnoće ili druge blokade. Vrući tuš prije odlaska u krevet može vam pomoći da otvorite nosne prolaze.
  • Promijenite jastuke
Alergeni u vašoj spavaćoj sobi i u vašem jastuku mogu pridonijeti hrkanju. Prozračite jastuke jednom u nekoliko tjedana i zamijenite ih svakih šest mjeseci kako bi se grinje i alergeni sveli na minimum.
  • Pijte dovoljno vode
Pijte puno tekućine jer sekrecije iz nosa i mekog nepca postaju obilnije kada dehidrirate.
  • Posjetite stomatologa
U slučaju da ni navedene jednostavne prakse ne pomognu pri ublažavanju hrkanja, možete potražiti pomoć stomatologa. Primjerice, u Ordinaciji Trogrlić problemi s hrkanjem rješavaju se uz pomoć uređaja Silensor. Uređaj protiv hrkanja Silensor služi da tijekom spavanja fiksira vilicu u blago isturenom položaju, što dovodi do zatezanja mišića nepca i ždrijela. Zatezanjem ovih mišića dišni put se otvara. Terapija djeluje na osnovi otisaka gornjih i donjih zuba i unikatna je za svakog pacijenta, a više detalja možete pronaći na web stranici Ordinacije Trogrlić.  

Silensor je do sada pokazao poboljšanje stanja ili potpuni prestanak hrkanja kod više od 80% pacijenata koji su ga koristili. 

Stoga, ako imate problema s hrkanjem i želite potražiti upravo stručnu pomoć, Ordinacija Trogrlić može vam pomoći. Za siguran i miran san vama, ali i vašim ukućanima.

OCIJENI