OCIJENI

Kako najbolje i najbezbolnije do vozačke dozvole?

Objavljeno: 27.7.2021. 14:28

Iako su svi ispiti u životu važni, vozački ispit je svakako jedan od posebnijih i zahtjevniji. Upotreba audio-video zapisa prilikom provedbe ispita u svrhu standardizacije te složenost prometnih situacija u modernom prometu svakako utječe na rezultat prolaska vozačkog ispita. No, s druge strane, uspješno svladavanje pruža osjećaj olakšanja, zadovoljstva i slobode jer vam omogućuje odlazak na različite lokacije, a da pri tom na ovisite o drugima.

Vozački ispit čini cjelinu koja se sastoji od tri pojedinačna ispita:
 • Prometnih propisa i sigurnosnih pravila (PPSP)
 • Pružanja prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći (PPP)
 • Upravljanja vozilom (UV)
 • Prometni propisi i sigurnosna pravila (PPSP)
Ispit iz predmeta Prometne propisi i sigurnosna pravila pismeni je ispit koji se polaže na računalu ili na tiskanom obrascu. Savjetujemo da redovito pohađate nastavu kako bi rezultat na ispitu bio uspješan. Bez ustručavanja postavljajte pitanja svom predavaču za sve prometne situacije koje vam nisu jasne.
Ne pokušavajte savladati teoretski dio isključivo rješavajući testove bez razumijevanja gradiva. Sve naučeno itekako će doći do izražaja prilikom obuke u vozilu. Ispit traje 45 minuta stoga ne žurite, dobro pročitajte pitanja i promislite prije nego odgovorite. Neka pitanja imaju i više točnih odgovora. Svakako posebnu pažnju treba obratiti na dio ispita koji obuhvaća prednost prolaska u križanjima jer netočnim odgovorom nećete proći ispit.

Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći (PPP)

Ovaj dio ispita polaže se pred ovlaštenim ispitivačem Hrvatskog autokluba. Kao i kod obuke iz PPSP-a bitno je da budete redoviti na predavanjima. Budući da ispit sadrži i praktični dio, provjerite i upitajte sve što vam nije jasno vašeg predavača. Savjetujemo da izlazak na ovaj ispit ne odgađate već da mu pristupite što prije nakon odslušanog predavanja. I upamtite da vam znanje iz ovog predmeta može biti od pomoći i u svakodnevnom životu.

Upravljanje vozilom (UV)

Ovaj dio vozačkog ispita često je najstresniji. Ovo je zadnji korak, jako ste blizu vozačkoj dozvoli, no ipak je velik put pred vama. Za kategorije AM, A1, A2, A, B, BE vrijeme provedeno u vožnji ne smije biti kraće od 30 minuta niti duže od 45 minuta. Ispit se sastoji od dva dijela: ispita na poligonu te upravljanje vozilom na javnoj cesti. Za uspješan rezultat, vožnja mora biti samostalna (bez pomoći instruktora ili ispitivača) i sigurna za sve sudionike u prometu. Donosimo nekoliko savjeta kako bi vam bilo lakše položiti ispit iz upravljanja vozilom:
 
 • Fokusirajte se, duboko dišite i ne dopustite da vas anksioznost preuzme. Sama činjenica da ste izašli na vozački ispit, znači da ste spremni i da ste prošli potrebne sate vožnje. Nemojte sumnjati u sebe.
 • S manjkom nervoze, bit ćete koncentriraniji na događanja u prometu i moći ćete pravovremeno reagirati. Promet zna biti vrlo užurban i pun nervoznih vozača, no ne dajte se smesti, smireno pratite što se dešava oko vas.
 • Tijekom ispita sve situacije rješavajte na način na koji  ste vježbali sa svojim instruktorom.
 • Kako ispit teče, koncentracija opada stoga upamtite da ispit i ocjenjivanje traju do samog kraja.
 • Ukoliko bude pogrešaka pokažite da se znate snaći i reagirati na njih.
 • U slučaju da niste sigurni u svoju vještinu vožnje, uplatite si dodatne sate za vježbu. Bit ćete puno sigurniji u sebe nego da ne prođete ispit pa morate prolaziti sve ponovo.
 • Vrlo je važno i da imate kvalitetnog instruktora koji vam može uspješno prenijeti znanje i uz kojeg ćete se osjećati samopouzdano i sigurno. Primjerice, Autoškola Sprint sa sjedištem u Splitu može se pohvaliti pristupačnim instruktorima s vrhunskim znanjem i dugogodišnjim iskustvom.
Uspješno poslovanje Autoškole Sprint već više od 30 godina potvrđuje kvalitetu njihova rada. Ne dopustite da drugi koče vaš uspjeh, kontaktirajte autoškolu s dobrim preporukama i rezultatima u samom vrhu hrvatskih autoškola.

OCIJENI