OCIJENI

Uklanjanje promjena na koži za sigurnost općeg zdravlja

Objavljeno: 16.6.2020. 8:32

Poznato je da većina ljudi ima neki oblik ''tragova'' na koži kao što su madeži, izrasline te ostale kožne promjene koje mogu imati od rođenja ili se ipak mogu naknadno pojaviti. Bez obzira kada su nastali, madeži i ostale izrasline mogu promijeniti svoje karakteristike, što može upućivati na potencijalnu opasnost za opće zdravlje te je stoga nužno djelovati preventivno.

Osim madeža, u kožne izrasline spadaju još i bradavice, ciste, fibromi, lipomi, milije, angiomi i slično. Promjene koje se najčešće događaju na njima, a mogu upućivati na nužnost za intervenciju su primjerice: promjena boje, oblika, rubova, crvenilo, svrbež, krvarenje i sl. Također, ukoliko vam se dogodi situacija da ste oštetili madež ili neku drugu kožnu izraslinu, isto tako je potrebno otići na pregled kod dermatologa kako bi se utvrdilo je li nužno odstranjivanje istih. Stoga je iznimno važno na vrijeme reagirati kako biste bili sigurni da nije u pitanju maligna promjena.

Uz kirurško odstranjivanje madeža i drugih kožnih izraslina, najčešći načini za njihovo uklanjanje su lasersko uklanjanje i radiofrekvencijsko uklanjanje. Lasersko uklanjanje podrazumijeva upotrebu laserskog svjetla koje se usmjerava direktno na madež koji se pritom zagrijava te se zatim stvara krasta na mjestu madeža. Tretman se većinom obavlja bez anestezije, a prednost ove metode je to što je bezbolna i jednostavna, te što je vrlo mala šansa za nastajanjem ožiljka.

Jedan od najpopularnijih tretmana je i metoda radiofrekvencije kojom se uz pomoć visokofrekventne izmjenične struje uklanjaju madeži i ostale kožne izrasline. Obavlja se uz lokalnu anesteziju, nakon tretmana ostaje rana koja ne krvari te se nakon 10-ak dana pojavljuje krasta. Prednost ove metode je što je mogućnost za oštećenja i ožiljke na koži minimalna, te je moguće tretirati sva područja na licu i tijelu, Uz to, prednost je i to što je nakon tretmana moguće madež poslati na patohistološku analizu kako bi se utvrdilo je li riječ o malignoj promjeni.

Ako želite biti sigurni u zdravlje vaše kože, ili ste primijetili neke od navedenih promjena – učinite korak koji će doprinijeti očuvanju vašeg zdravlja općenito i zakažite pregled kod stručnjaka. Stručni tim iz Dermatološke ordinacije dr. Nirvana Skočić sa svojim dugogodišnjim iskustvom nudi profesionalne usluge uz koje ćete biti sigurni da radite ono najbolje za zdravlje vaše kože.

OCIJENI