OCIJENI

Kako liječiti akne vulgaris?

Objavljeno: 6.10.2020. 6:34

Nije nepoznato da su akne česta pojava kod adolescenata, ali i kod starije populacije, što utječe na samopouzdanje osobe, a time i kvalitetu života osobe. Dakle, ovdje se ne radi samo o fizičkom izgledu, već i o stresu te često i bolnim stanjima na licu.

Akne (acne) vulgaris su kronična upala folikula kože najčešća kod mladih osoba u dobi od 11 do 25 godina, i to češće kod muških osoba. Akne često uzrokuju nezadovoljstvo fizičkim izgledom te narušavanjem samopouzdanja pojedinaca.

Akne mogu biti upalne i neupalne. Neupalne akne karakteriziraju komedoni, nerazarežni “čepovi” sebuma unutar folikula, dok se upalne akne odnose na pustule, papule, ciste i nodule.

Do akni najčešće dolazi djelovanjem hormona, posebice djelovanjem hormona s androgenim utjecajem. No, vjeruje se da i drugi čimbenici mogu djelovati na pogoršanje stanja, poput stresa, loše prehrane i drugih negativnih utjecaja.

Ako se pitate kako možete doći do rješenja za svoju kožu, otkrivamo vam tretman liječenja akne vulgaris.

Liječenje akni vulgaris

Liječenje akni različito je od osobe do osobe te je potrebno liječenju pristupiti individualnim pristupom, ovisno o stupnju akni (comedonica, papulpustulosa, nodosa, conglobata). U Specijalističkoj dermatovenerološkoj ordinaciji dr. Stanić-Žgombić, s više od 30 godina iskustva akne uspješno liječe lokalnom terapijom, sistemskom terapijom te kombinacijom medicinskih tretmana lica. Medicinski tretmani lica uključuju klasično medicinsko čišćenje lica, kemijske pilinge (kiseline), mikrodermoabraziju, dermapen i laserske tretmane.

Kemijskim pilinzima se uklanjaju stare stanice kože i potiče rast novih. Više je vrsta kemijskih pilinga, a one ovise o pacijentu i njegovom stanju, dok se mikrodermoabrazijom također uklanjaju mrtve stanice kože i stimulira se rast novih stanica u bazalnom sloju kože. Laserskim tretmanom se mogu tretirati svi stupnjevi akni, dakle, i kad je u koži upala aktivna te je stoga vrlo praktičan i uspješan tretman liječenja. Ovaj tretman također umiruje kožu i uklanja bakterije u potkožju.

Stoga, ako imate problema s aknama i želite posjetiti stručnjake, znate gdje pronaći stručno mišljenje i tretman u centru Rijeke.

OCIJENI