Zašto su važni liječnički pregledi za upis u srednju školu i na fakultet?

Objavljeno: 3.2.2022. 13:56

Ako ste se pitali koja je svrha liječničkog pregleda u prvom razredu srednje škole ili na prvoj godini fakulteta (pomorski fakultet, KIF...) te gdje možete isti odraditi – u nastavku vas očekuju objašnjenja i niz informacija koje biste trebali znati o navedenoj temi.

Svake godine donosi se odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole za sljedeću školsku godinu te se Pravilnikom o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole i Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis I. razred srednje škole utvrđuju zajednički, posebni i dodatni elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole.

2015.godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je jedinstveni popis zdravstvenih zahtjeva za upis u srednjoškolske programe, sukladno pravilima struke i važećim propisima iz područja zaštite zdravlja na radu te sukladno Pravilniku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole na temelju koje je nadležnost utvrđivanja zdravstvenih preduvjeta podijeljena između djelatnosti školske medicine i djelatnosti medicine rada, ovisno o tome što je propisano za određeni obrazovni program.

Čemu služe liječnički pregledi kod upisa u srednju školi i na fakultet?

Liječnički pregledi služe da se utvrdi da li učenik udovoljava zdravstvenim zahtjevima za određeno zanimanje. Zdravstveni zahtjevi podrazumijevaju zdravstveno stanje učenika koje treba zadovoljiti kako bi bio u mogućnosti završiti obrazovni program te kako bi nakon završetka obrazovanja svojim stečenim kompetencijama ispunjavao uvjete potrebne za tržište rada. Ispunjeni zdravstveni zahtjevi pokazuju da u trenutku upisa učenika u srednju školu ili na fakultet nema zdravstvenih prepreka za rad ni na jednome radnome mjestu u sklopu zanimanja/kvalifikacija za koje se učenik obrazuje.

Učenik može odabrati program obrazovanja za koji zdravstveni zahtjevi nisu u potpunosti ispunjeni. Prilikom odabira takvih programa obrazovanja učenici i njihovi roditelji/skrbnici trebaju imati na umu da postoji rizik da će, nakon završetka obrazovanja, takvim učenicima izbor radnih mjesta biti sužen zbog zdravstvenih razloga.

Kada je kandidatu s teškoćama dostupna odgovarajuća prilagodba, koja se obavlja s ciljem izjednačavanja mogućnosti učenika s teškoćama (prostorna, sadržajna pomoćne tehnologije, pomagala i dr.) navedeni zdravstveni preduvjeti za pojedini program ne uzimaju se u obzir. Slijedom navedenom, na potvrdi nadležnog školskog liječnika, odnosno liječničkoj svjedodžbi medicine rada za pojedino zanimanje, bit će izrijekom navedeno da se zdravstveni preduvjet može ispuniti prilagodbom.

Savjetuje se da djeca sa zdravstvenim teškoćama i kroničnim bolestim tijekom osnovnoškolskog obrazovanja prođu proces savjetovanja na profesionalnoj orijentaciji pri HZZ.

Gdje možete obaviti liječnički pregled?

U Ustanovi za zdravstvenu skrb dr. Milene Matulić možete očekivati profesionalno i ljubazno osoblje u ugodnom ambijentu. Zdravstvene preglede možete obaviti brzo i temeljito, a sama Ustanova se nalazi na izvrsno povezanoj lokaciji uz javni parking na raspolaganju.

Što je potrebno donijeti na liječnički pregled?

  • osobnu iskaznicu za dijete i/ili roditelja
  • potvrdu izabranog liječnika obiteljske medicine (ne stariju od mjesec dana)
  • ukoliko dijete boluje od kroničnih bolesti potrebno je donijeti medicinsku dokumentaciju/nalaze nadležnih specijalista
  • naočale i/ili kontaktne leće (ukoliko ih koristite)
  • maloljetne osobe moraju doći u pratnji roditelja ili skrbnika

Cijena pregleda: 200,00 kn

Cijena psihologijskog testiranja (samo za određena zanimanja): 100,00 kn

Kontaktirajte nas direktno za sva pitanja!

Preporučamo da se za pregled najavite na br. telefona 021 266 006 ili putem mail adrese: ustanova.matulic@gmail.com

U najkraćem mogućem roku ćemo Vam se javiti i predložiti termin pregleda.

Za više informacija posjetite našu web stranicu.