OCIJENI

Postavljanje vodovodnih cijevi u kupaonici

Objavljeno: 28.6.2021. 15:30

Budući da je kupaonica sastavni dio svake kuće ili stana, taj bi prostor trebao biti udoban, lijep, ali i funkcionalan. Ljepota i funkcionalnost u velikoj mjeri ovise o kvaliteti radova pri uređenju kupaonice.

Kada govorimo o obnovi kupaonice, najčešće mislimo na potpunu rekonstrukciju koja se sastoji od kompletne promjene tlocrta tj. komunikacije vodovodnih cijevi.
 

Alupex vodovodne cijevi
 
Neposredno prije planiranja cjevovoda u kupaonici, potrebno je odrediti potrebnu veličinu vodovodne opreme jednako kao i njezino mjesto. Potom je potrebno napraviti točne izračune te precizno odabrati mjesto svih konstrukcija. Tek nakon navedenih koraka moguće je izvesti željenu shemu cjevovoda u kupaonici.
Kada planirate cjevovode u kupaonici, moguće je odabrati jedan od dva načina polaganja cijevi: otvoreni ili skriveni.

Otvoreni sustav puno je jednostavnija opcija, ali većini nije estetski prihvatljiva. Iako se kod otvorenog sustava cijevi postavljaju uz rubove kako bi bile što manje upečatljive, one su i dalje vidljive, stoga se ipak većina ljudi odlučuje na skriveni sustav polaganja cijevi. Kod otvorenog sustava, kako bi cijevi bile manje vidljive, postavljaju se bliže zidovima i podu. Međutim, one su i dalje vidljive. Upravo zato se danas uglavnom primjenjuje „skriveni autoput“ koji je mnogo ugodniji oku.

Skriveno usmjeravanje cijevi u kupaonici je u potpunosti nevidljivo, već nakon žbukanja sve cijevi „nestaju“. Jedini nedostatak skrivenog usmjeravanja cijevi je složenost implementacije. Isto tako, valja imati na umu da se potiskivanje zida prije skrivenog usmjeravanja ne može izvoditi na nosivim zidovima.

Kod ovakvih sustava cijevi su povezane samo na pristupačnim mjestima, dok je glavna linija koja prolazi kroz zid izvedena iz jednog dijela. Također, na cijevi koje su zidane mora se staviti valovito crijevo koje će ga štititi od mehaničkih oštećenja te koje nadoknađuje termičko širenje vrućeg cjevovoda i štiti vod hladne vode od kondenzacije.
 

Niskošumne kanalizacijske cijevi

Kod postavljanja vodovodnih cijevi, jednako kao i kod bilo kojih drugih radova, valja obratiti pažnju na odabir kvalitetnih materijala. Vodoinstalaterski obrt MaVi iz Splita kod vodoinstalaterskih radova ugrađuju alupex izolirane cijevi renomiranih proizvođača poput Hertz, Viega, Geberit i dr. Također, uz alupex nude i ugradnju plastičnih zelenih ppr cijevi. Budući da se bave i kanalizacijskim sistemima, kod njihove ugradnje koriste niskošumne cijevi renomiranih proizvođača kao što su Geberit, Pipelife, i dr.
 

Ppr (zelene) vodovodne cijevi
 

Bez obzira trebate li cjelokupnu adaptacija kupaonica i kuhinja ili vam je potrebna izmjena i održavanje starih instalacija Vodoinstalaterski obrt MaVi obavlja sve vrste radova na vodovodnim ili fekalnim instalacijama.

Za više informacija posjetite: vodoinstalater-split.hr

OCIJENI