OCIJENI

Savjeti kod adaptacije stana: Što treba imati na umu

Objavljeno: 4.9.2020. 10:40

Adaptacija zaista može biti iscrpan i zahtjevan projekt, no postoji nekoliko koraka koji smanjuju eventualne komplikacije tijekom radova. U nastavku teksta ćete doznati što svakako treba napraviti prije početka adaptiranja, a očekuje vas i nekoliko savjeta koji će vam pomoći minimizirati pogreške tijekom procesa.

Nekoliko koraka koje ne biste trebali zaobići:

  • Dobivanje svih dozvola
  • Izrada projekta
  • Strpljiva i planirana kupovina
  • Postavljanje realnih rokova
  • Realan izračun troškova
  • Komunikacija troškova, rokova i kupovine s majstorima
  • Sklad oblika, boja i dezena
Prikupljanje papirologije i izrada projekta

Prikupljanje tehničke dokumentacije iz gradskog arhiva važan je za projektante i izvođače radova koje treba upoznati s konstrukcijom. Tada oni mogu sa svim potrebnim informacijama odrediti tlocrtno rješenje i izraditi projekt koji zadovoljava vaše želje i mogućnosti. Nakon tlocrtnog rješenja s majstorima dogovarate provođenje instalacija u skladu s vašim zamislima o namještaju i prostoru.

Adaptacije u starijim zgradama zahtijevaju nešto više truda nego zgrade novije generacije. Kvaliteta materijala je prije bila lošija, ali i sam proces gradnje i postavljanja instalacija napravljen je lošije nego što bi to majstori napravili danas sa svim novim alatima i tehnološkim mogućnostima. Kod starijih zgrada, posebice u centru grada bi se valjalo pozabaviti prikupljanjem potrebnih dozvola u koje bi vas mogao uputiti predstavnik stanara. Pripazite i na statiku zgrade, odnosno informirajte se oko zidova koje smijete ili ne smijete rušiti i probijati.

Obavijestite susjede

Temeljito adaptiranje iziskuje dosta štemanja, buke i prijenosa stvari. Izradite obavijest s početkom i planiranim završetkom grubih radova te ju postavite na oglasnu ploču. Također, ako ćete biti primorani zatvarati glavne ventile vode, grijanja, plina i slično, provjerite koga trebate obavijestiti i koji su stanovi još povezani s tim ventilima.

Izaberite pravog majstora

Važno je da sa svojim majstorom možete uspostaviti dobru komunikaciju oko troškova i rokova. Potrebno je razumijevanje s obje strane, kvalitetna usluga i poštivanje rokova. Važno je izabrati majstora sa znanjem i iskustvom koji je specijaliziran za određeno područje. Na tržištu ima majstora koji nude čak nekoliko usluga poput postavljanja električnih i plinskih instalacija, kao i vodoinstalaterske usluge. Taj niz usluga je prilično nespojiv i ne garantira zadovoljavajući efekt i kvalitetu odrađenog posla u svakom dijelu.

Desetogodišnje iskustvo u vodoinstalaterskim uslugama, instalacijama i sanitarijama možete pronaći kod vodoinstalaterskog obrta MaVi iz Splita. Interveniraju kada je potrebno i adaptiraju kvalitetno i odgovorno. Za sve ostale nedoumice tijekom adaptiranja svog budućeg doma, kontaktirajte MaVi gdje će vam stručan tim odgovoriti na sve što vas zanima.

OCIJENI