OCIJENI

Je li gastroskopija zaista toliko zahtjevan pregled?

Objavljeno: 17.11.2022. 21:00

Gastroskopija je pregled kojim se provjerava gornji dio probavnog sustava, odnosno unutrašnjost grla, jednjaka i želuca. Ovaj pregled pomaže u otkrivanju uzroka simptoma te postavljanju točne i pravovremene dijagnoze. Ako vam se bliži gastroskopija, donosimo odgovore na sva vaša pitanja. 

Zbog čega se izvodi gastroskopija?

Gastroskopija se provodi kako bi se otkrio uzrok sljedećih simptoma:

  • Kronična žgaravica, mučnina, povraćanje
  • Bol u želudcu
  • Poteškoće i/ili bol prilikom gutanja
  • Krv u stolici ili crna stolica
  • Nagli gubitak težine

Pregled se obavlja i kad postoji sumnja na određene bolesti:

  • Čir na želucu
  • Rak jednjaka
  • Rak želuca 

Gastroskopija može proširiti jednjak ako je preuzak i uzrokuje probleme s gutanjem. Također može pomoći zaustaviti krvarenje u želucu ili jednjaku te ukloniti izrasline. Provodi se i kao kontrola nakon operacije želuca. 

Kako izgleda pregled?

Gastroskopija se može obaviti uz sedaciju ili bez nje. Provodi se uz pomoć gastroskopa, savitljivog instrumenta koji se kroz usta uvodi niz grlo, sve do želuca. Gastroskop na sebi ima malu kameru koja liječniku omogućava pogled u unutrašnjost vašeg želuca. Tijekom uvođenja gastroskopa niz grlo, možete osjetiti mučninu i nagon za povraćanjem, no jednom kad gastroskop bude u želucu, taj nagon će nestati. Sedacija prevenira mučninu i nagon za povraćanjem. Nakon uvođenja gastroskopa, zrak se upumpava u želudac zbog čega možete osjetiti nadutost. Ako specijalist procijeni da je potrebno, tijekom pregleda se može uzeti uzorak tkiva koji se zatim šalje na biopsiju. Ovaj postupak neće biti bolan.

Kako se pripremiti za gastroskopiju i što nakon pregleda?

Detaljne upute o pripremi za pregled dat će vam liječnik. Najvažnije je da ne konzumirate hranu barem 6 sati prije pregleda. Nakon gastroskopije moguće je da ćete osjećati bol u grlu i želucu, no to je normalno i bol će nestati za nekoliko sati. Ako ste za vrijeme pregleda bili pod sedacijom, sljedeća 24 sata ne biste trebali voziti ni konzumirati alkohol. 

S obzirom na sve navedeno, gastroskopija je prilično zahtjevan pregled. Nužno je da ju izvode stručnjaci gastroenterolozi, jer je u izvođenju pretrage važna stručnost i preciznost. U Poliklinici Falcon Peregrin gastroskopija se obavlja sa ili bez sedacije. Naručite se i pregled obavite bez uputnica i bez čekanja! OCIJENI