OCIJENI

10 zanimljivih činjenica o mačkama

Objavljeno: 3.10.2022. 1:30

Uz pse, mačke su jedne od najčešćih kućnih ljubimaca. No jeste li znali da mačke spavaju čak 70% svog života? Vlasnike mačaka zasigurno ne čudi ovaj podatak. No bez obzira na to planirate li nabaviti mačku ili ste ponosni vlasnik u nastavku možete saznati nove zanimljive činjenice o ovim slatkim stvorenjima.

1. Najstarija mačka kućni ljubimac postojala je prije 9500 god.

Jeste li znali da se prvobitno mislilo da su Egipćani pripitomili mačku? No 2004. godine francuski su arheolozi otkrili 9500 godina staru grobnicu mačke na Cipru. Ovo otkriće dokazuje da su mačke zapravo mnogo stariji kućni ljubimci.

2. Isaac Newton je izumio mačja vrata

Iako je ovaj znanstvenik najpoznatiji po formuli za gravitaciju, vjeruje se da je Isaac Newton izumio vrata za mačke. How Stuff Works piše da su Newtona, dok je radio na svojim eksperimentima na Sveučilištu u Cambridgeu, stalno prekidale mačke koje su grebale po vratima. Iz tog je razloga odlučio pozvati stolara da izreže dvije rupe na vratima, jednu za mamu mačku i jednu za njezine mačiće. Navodno se rupe na tim vratima mogu vidjeti i danas.

3. 1963. godine mačka je otišla u svemir

Čuli ste za majmune i pse u svemiru, ali jeste li znali da se i mačka hrabro suočila s velikim nepoznatim? 18. listopada 1963. Felicette, također poznata kao 'Astrocat', bila je prva i jedina mačka koja je otišla u svemir.

4. Stari Egipćani brijali bi obrve kada bi im mačke uginule

Prema Ancient History Encyclopedia, Herodot je 440. godine prije nove ere napisao da su članovi drevnih egipatskih obitelji u znak žalosti obrijali svoje obrve kada bi im mačka umrla.

5. Kućne mačke dijele 95,6% svojih gena s tigrovima

Studija je otkrila da naše male kućne mačke dijele 95,6% svog genetskog materijala s tigrovima. Zanimljivo je da mačke i tigrovi također dijele mnogo istih ponašanja poput označavanja mirisom i urinom, uhođenja i napadanja plijena.

6. Kućna mačka može doseći brzinu do 50 km/h

Ako ste gledali svoju malu macu kako juri po dnevnoj sobi dok se osjeća živahno, znate da su mačke prilično brze, ali nećete vjerovati ovoj mačjoj činjenici. Mogu doseći brzine do 50 km/h, što je toliko brzo da bi mogli pobijediti Usaina Bolta u trci na 200 metara!

7. Najstarija mačka na svijetu imala je 38 godina

Najstariji mačak koji je ikada živio imao je 38 godina i 3 dana kada je preminuo. Zvao se Creme Puff, bio je rođen 3. kolovoza 1967., a živio je živio do 6. kolovoza 2005. Njegov vlasnik Jake Perry posjedovao je i prethodnog najstarijeg mačjeg rekordera, djeda Rexa Allena, koji je živo dugih 34 godine! Što god da je Jake Perry radio, radio je kako treba.

8. Mačke provedu 70% svog života spavajućiAko ste mislili da mačke većinu svog života provode spavajući, bili biste u pravu. Prema Veterinary Hubu, mačke zapravo provode 70% svog života spavajući, što iznosi oko 13-16 sati dnevno. Baš je težak mačji život!

9. Mačke vole spavati u kutijama

Iako mnogima na prvu nije jasno zašto to mačke rade, razlog je vrlo jednostavan. Vaša mačka voli sigurnost koju joj pruža kutija. Bez obzira je li riječ o malo maci u velikoj kutiji ili velikoj maci u maloj kutiji u koju jedva stane, sve mačke vole udobnost koju im pruža kutija jer se u takvom prostoru osjećaju sigurno. Mačke vole kutije jer su zagonetne životinje, vole se skrivati a kutije im pružaju sigurno utočište.

10. Mačke su isključivo mesojedi

Možda je teško zamisliti svog dragocjenog ljubimca kao opakog grabežljivca, no njihovo je tijelo tako programirano. Točnije jedinstvena fiziologija domaćih mačaka čini ih isključivim mesožderima, dakle vaša slatka maca nikako ne može biti vegan.

Ako planirate na put i u potrazi ste za idealnim smještajem za vašu mačku, ne trebate puno tražiti jer je otvoren Cat hotel Mao.

Ovaj jedinstveni hotel tvorio je svoja vrata kako bi vašim macama pružio što ugodnije vrijeme provedeno van svog okruženja, a vama što bezbrižnije vrijeme provedeno bez vašeg ljubimca. Hotel se nalazi u privatnoj kući koja je isključivo mačje carstvo. Prostori hotela su klimatizirani i pod video nadzorom, a još jedna od pogodnosti je i prijevoz osobnim automobilom za klijente hotela.

Za više informacija posjetite Facebook stranicu Cat hotel Mao!

OCIJENI