OCIJENI

Koji su zdravstveni razlozi za operaciju nosa?

Objavljeno: 16.2.2021. 21:51

Lijepa forma nosa odnosi se na njegovu veličinu, proporcije, pravilnu gornju liniju, širinu i fino oblikovane nosnice. Međutim, osim estetske uloge nos prvenstveno služi kao početak dišnog sustava. Nažalost, operacija nosa je, vrlo često, neophodna upravo iz zdravstvenih, odnosno funkcionalnih razloga.

Rinoplastika, poznatija kao operacija korekcije nosa, zahvat je kojim se može riješiti većina estetskih i funkcionalnih problema nosa.

Iako je većina medicinskih problema vrlo specifična i individualna, izdvojili smo neke od najčešćih zdravstvenih razloga rinoplastike:

Funkcionalnost nosa

Poteškoće prilikom disanja jedan su od razloga zbog kojih se osobe odlučuju na operaciju nosa. Bilo da se radi o urođenom problemu, problemu koji se pojavio s godinama, jednoj ili obje nosnice, operacijom se može korigirati nos te tako olakšati i poboljšati disanje.
 
         

Devijacija septuma

Devijacija septuma jedan je od najčešćih problema kada je nos u pitanju. Septum je tanka pregrada između nosnica koja je građena od hrskavice i kosti te u idealnom slučaju prolazi kroz okomito središte nosa te ravnomjerno dijeli nosnice. Kod nekih ljudi septum  je iskrivljen, odnosno postavljen asimetrično, što se naziva devijacijom septuma. Blaže devijacije često prolaze neprimijećene, dok teže devijacije septuma mogu uzrokovati niz drugih simptoma poput začepljenosti nosa, otežanog disanja, čestog kihanja, glavobolja, izraženog hrkanja, čestih upala sinusa i slično. Septoplastika je najčešći način ispravljanja dislokacije nosne pregrade.

Ozljeda nosa

Nakon određenih ozljeda nosa mogu se javiti poteškoće s disanjem. Osim poteškoća s disanjem, vrlo su česte i fizičke promjene nosa nakon ozljede koje mogu znatno narušiti estetiku lica, a time i samopouzdanje pacijenta. Kod ovakvih slučajeva kompleksnost operacije ovisi o tome kako je nos slomljen. Takvi zahvati najčešći su kod sportaša koji se bave kontaktnim sportovima.
 
          

Popravak nakon prijašnje rinoplastike

Neke osobe se odlučuju na rinoplastiku zbog nezadovoljstva prijašnjom operacijom nosa, bilo da su nezadovoljni rezultatom ili jednostavno žele još neku promjenu. Revizijska rinoplastika najkompleksniji je tip operacije. Razlog tome su strukture, koje su bile prirodno prisutne u nosu, nakon prve operacije izmijenjene su, a u nekim su slučajevima neke od tih struktura i potpuno uklonjene. Također, velika količina ožiljnog tkiva, koja je posljedica prvog postupka rinoplastike, može izazvati poteškoće prilikom izvedbe druge rinoplastike.
 
         

Operacija nosa je jedna od najzahtjevnijih, ali ujedno i najsofisticiranijih operacija u estetskoj kirurgiji.

Upravo zato, vrlo je važno odabrati najboljeg doktora koji ima pregršt kako znanja, tako i iskustva. Zasigurno nećete pogriješiti ako odaberete ordinaciju dr. Lazarić. Stručno osoblje Ordinacije ima dugogodišnje iskustvo iz područja otorinolaringologije, estetske medicine i plastične kirurgije. Također, Ordinacija dr. Lazarić opremljena je najsuvremenijom opremom te koriste vrhunske proizvode. Svakom pacijentu pristupaju individualno s puno razumijevanja.

Isto tako, stupanj korekcije nosa često ovisi o preporuci specijalista i željama pacijenta koje se dogovaraju na individualnim konzultacijama kod dr. Sanje Lazarić, specijaliste otorinolaringologije i subspecijaliste plastične kirurgije.
 

OCIJENI