OCIJENI

Najvažnije činjenice o rinoplastici/operaciji nosa

Objavljeno: 5.12.2019. 9:18

ŠTO JE RINOPLASTIKA?

Rinoplastika ili operacija nosa je operacija koja mijenja oblik nosa i može se obaviti zbog estetskih, rekonstruktivnih ili funkcionalnih razloga. Naime, motivacija za rinoplastiku može biti promjena izgleda nosa, poboljšanje disanja ili oboje. Plastični kirurg nos može preoblikovati, smanjiti ga ili izravnati. Isto tako kirurg može skratiti nos i smanjiti veliki vrh nosa uklanjanjem dijela hrskavice s kraja nosa. Kvalitetno planirana i precizno izvedena rinoplastika osigurava izvrsne estetske rezultate, a isto tako omogućuje pacijentima i lakše disanje.

PRIPREMA ZA ZAHVAT?

Prije zakazivanja zahvata rinoplastike pacijent mora doći u moju ordinaciju na razgovor o važnim čimbenicima koji određuju hoće li i u kojoj mjeri operacija biti uspješna. Najvažnije pitanje koje postavljam svi svojim pacijentima jest njihova motivacija za operaciju kao i njihovi ciljevi. Isto tako, za adekvatno planiranje zahvata od iznimne je važnosti i pacijentova zdravstvena anameza - uključujući povijest začepljenja nosa, operacije i bilo koji lijekovi koji se uzimaju.

Nakon obavljenog razgovora i postavljanja zdravstvene anameze, pacijenti dobiju točan popis svih medicinskih pretraga koje moraju obaviti prije samog zahvata. Isto tako, detaljno pregledam crte lica pacijenata, kao i unutarnji i vanjski dio nosa. Pregled mi pomaže da utvrdim koje promjene treba napraviti i kako neke fizičke značajke poput debljine kože na nosu ili čvrstoće hrskavice na kraju nosa, mogu utjecati na rezultate zahvata.FOTOGRAFIRANJE

Pacijentu se fotografira nos i različitih uglova. Ove fotografije izgleda nosa koristim za pripremu prije samog zahvata kao i za usporedbu nakon procjene rezultata zahvata; kao referencu tijekom operacije i sve daljnje preglede. Najvažnije je da fotografije omogućuju specifičnu raspravu o ciljevima operacije.

RAZGOVOR O VAŠIM OČEKIVANJIMA

Uvijek nastojim sa pacijentom maksimalno iskreno razgovarati o njihovim motivacijama i očekivanjima. Isto tako pokušavam detaljno objasniti svakom pacijentu što rinoplastika može a što ne može učiniti konkretnom slučaju te kakve rezultate mogu očekivati i u kojem vremenskom periodu. Normalno je osjetiti malo samosvjesne rasprave o vlastitom izgledu, ali isto tako vrlo je važno da se sa kirurgom bude maksimalno iskren i otvoren u vezi sa željama i ciljevima operacije. Moram naglastiti da u potpunosti mogu ispuniti realna očekivanja pacijenta.

TIJEK ZAHVATA

Rinoplastika se obavlja u općoj anesteziji. Lijek primate udisanjem ili kroz malu cijev stavljenu u venu na ruci. Opća anestezija utječe na cijelo vaše tijelo i  uzrokuje da ste nesvjesni tijekom operacije. Opća anestezija zahtijeva cijev za disanje. Rinoplastika se može izvesti unutar nosa ili kroz mali vanjski rez u nosu. Tijekom zahvata prilagođavam kost i hrskavicu ispod kože nosa. Ukoliko je to potrebno, mogu promijeniti oblik nosnih kostiju ili hrskavice na nekoliko načina, ovisno o tome koliko kosti ili hrskavice treba ukloniti ili dodati, ovisno o strukturi nosa i dostupnim materijalima. Za male promjene koristim hrskavicu uzetu dublje iz nosa ili uške. Nakon tih promjena, postavljam nosnu kožu i tkivo natrag i stavljam tampone u nos. Ako je zid između dvije strane nosa (septum) savijen ili zakrivljen, mogu ga ispraviti kako bi poboljšala disanje. Nakon operacije pacijent boravi u sobi za oporavak, gdje provede 24 sata pod budnom paskom mojega osoblja koje nadgleda njegov povratak u budnost. Nakon 24 sata koje pacijent provede u sobi za oporavak sprema je za odlazak na kućnu njegu.

JE LI RINOPLASTIKA BOLNA?

Nije za većinu ljudi. Dan nakon operacije većina ljudi ocjenjuje bol između 0 i 4 na ljestvici od 10. Pacijenti koji su prije operacije imali glavobolje vjerojatno će ih imati i u post operativnom tijeku, no one obično prestaju nakon vađenja tampona iz nosa.ZAKLJUČAK

“Gospodin nos” ima centralnu i najvažniju ulogu u fizionomiji lica. Još mu je važnija disajna uloga, ali isto tako, neophodno je da vizualno paše s mjerama obraza jer sve pretjerano izgleda neprirodno i u brojnim slučajevima, ružno. Napominjem iz iskustva da je posljednjih godina sve veći trend među mlađom populacijom imati mali nos i veilke usne. Naime, želja mladih da što više liče popularnim kompjuterskim likovima dovodi do zanemarivanja funkcionalne, disajne uloge nosa te se vrlo često odlučuju za ovu zahtjevnu operaciju vodeći se isključivo estetskim postulatima nametnutim masovnim mišljenjem. Stoga još jednom naglašavam da je razgovor s kirurgom u vezi očekivanja i razloga podvrgavvanja ovom zahvatu jedan najvažnijih koraka u cijelom složenom procesu rinoplastike.

OCIJENI