OCIJENI

Izrada i ugradnja ventilacijskog sustava za restorane i kafiće

Objavljeno: 18.6.2020. 13:07

Budući da je čovjeku jedan od osnovnih uvjeta života zrak, iznimno je važno da zrak koji udišemo bude čist. Čist zrak je posebno važan u zatvorenim prostorima koji su često zagušljivi, ali i zadimljeni. Iz tih razloga, ugostitelji u svoje restorane i kafiće u kojima je dozvoljeno pušenje, moraju imati provedene mjere za ograničavanje širenja duhanskog dima.

Sve se zapravo svodi na Zakon o ograničavanju pušenja (NN 125/08 i 119/09) u kafićima do 50m2, koji kaže da je u ugostiteljskom objektu potrebno uvesti sustav ventilacije kojim bi se spriječilo širenje duhanskog dima.

Da bi se poslovalo u skladu sa zakonom, potrebno je ispunjavati određene kriterije, a neki od njih su:

  • Ventilacijski sustav svojim radom mora omogućavati dovođenje vanjskog zraka i odvođenje zadimljenog zraka iz prostorije. Dakle, nije dozvoljen sustav koji samo odvodi zadimljen zrak, već rad mora biti dvosmjeran;
  • Ventilacijski sustav mora raditi automatski;
  • Sustav mora imati najmanje 10 izmjena zraka na sat;
  • Sustav mora osiguravati podtlak od najmanje 5 Pa u pušačkoj prostoriji;
  • U prostoriji mora biti instaliran uređaj za mjerenje i prikazivanje podataka o podtlaku.

Ovo su neki od važnih uvjeta koje treba zadovoljiti, a budući da nitko od budućih ugostitelja, odnosno ugostitelja koji imaju pušački prostor ne želi kršiti zakon, postavlja se pitanje - Koji su sljedeći koraci?

Osnovni korak za izgradnju i montažu ventilacijskog sustava jest kontaktirati stručnjake. S velikim iskustvom i dobrim radom, profesionalac će znati potrebnu proceduru i sve važne informacije, budući da izrada, montaža i održavanje ventilacijskog sustava prostora za pušenje mora biti u skladu s posebnim tehničkim propisima. U slučaju da tražite tvrtku za izradu i ugradnju ventilacijskog sustava u svoj ugostiteljski objekt, tvrtka Airmat je nesumnjivo stručnjak na tom području. Štoviše, omogućuju vam uslugu od izračuna do puštanja u pogon te ste tako sigurni da je sve po propisima, u skladu struke, ali i u skladu s vašim željama.

OCIJENI