OCIJENI

Prednosti života u Domu za starije i nemoćne

Objavljeno: 25.9.2020. 8:39

Kad se pokrene tema razgovora o domovima za starije i nemoćne, neposredna misao često zna biti negativna. No, stvarnost je u većini slučajeva potpuno drugačija. Domovi za starije i nemoćne imaju brojne prednosti za starije i bolesne te samim time njihovi štićenici rijetko zažale što su se preselili u takvu ustanovu.

Nije rijedak slučaj da se brojni umirovljenici osjećaju usamljeno i odbačeno kada žive sami. Međutim kada se odluče za život u domu, upravo tamo pronalaze novo društvo i izvor veselja.

Također, bitna je i činjenica da su okruženi ljudima slične starosti stoga imaju mnoštvo zajedničkih interesa i tema za razgovor. U ovoj fazi života štićenici imaju mnogo veću šansu za zbližavanjem jer dijele zajedničke vrijednosti i interese poput obiteljskih sličnosti, hobija (slikanje, vrtlarenje, kuhanje, vježbanje, itd.), zajedničkih prijatelja, poznanika i sl. Život u domu umirovljenika daje mogućnost povezivanja s istomišljenicima te vrlo često stvara aktivnu zajednicu.

Jedan od najboljih dijelova života u domu jesu definitivno brojna događanja. Svakog mjeseca postoje planirani događaji u kojima mogu sudjelovati štićenici doma i drugi umirovljenici. Blagdanske zabave, Bingo noć, zanati i satovi vježbanja samo su neke od društvenih okupljanja. Stoga ne čudi da je većina štićenika domova aktivno uključena u zajednicu. 

Osjećaj sigurnosti zasigurno je jedna od najvećih prednosti života u domu. Osim zagarantirane fizičke sigurnost, u domovima za starije i nemoćne uvijek je prisutna i mentalna sigurnost i potpora, ali i stručno medicinsko osoblje koje je štićenicima dostupno u bilo koje doba dana ili noći.

         

Valja napomenuti kako su domovi uglavnom građeni namjenski te im je interijer prilagođen osobama s poteškoćama u kretanju, stoga su podovi uglavnom ravni te su na potrebnim mjestima prisutni rukohvati i sl.

Isto tako, manja kvadratura sobe ili apartmana zapravo je prednost zato što štićenici ne trebaju provoditi puno vremena čisteći svoj prostor, također ako im u to segmentu zatreba pomoć, ona im je uvijek prisutna.

Domovi za starije i nemoćne pružaju savršenu oazu mira svojim štićenicima. Kako ljudi stare, želja za tišinom raste te je sve teže filtrirati pozadinsku buku (promet, životinje, bučne četvrti). Stoga su domovi često smješteni u mirnijim područjima s manje prometa i buke.
Bez obzira žive li u domu za starije i nemoćne ili kod kuće, ljudima starije životne dobi koji imaju poteškoća s kretanjem često je potreban sanitetski prijevoz kako bi mogli otići na neko mjesto - najčešće na pregled u bolnicu.

Ako vam je potreban sanitetski prijevoz AMBULANTNI-SANITETSKI BOSVA PRIJEVOZ, NEPOKRETNIH I TEŠKO POKRETNIH idealno je rješenje za siguran i ugodan put do vašeg odredišta.

OCIJENI