OCIJENI

Zašto je važno obaviti pregled za vozačku dozvolu?

Objavljeno: 22.12.2021. 15:04

Svatko tko prvi put podnese zahtjev za vozačku dozvolu bilo koje kategorije podliježe liječničkom pregledu. To vrijedi i za one koji žele produljiti svoju sadašnju vozačku dozvolu nakon dugog niza godina. Pregled bi trebao obaviti ovlašteni liječnik službe medicine rada. 

Svrha zdravstvene provjere vozačke dozvole jest utvrditi sposobnost osobe za upravljanje vozilom. Potrebno je ukazati na potencijalna zdravstvena stanja koja bi mogla ugroziti vašu sigurnost i sigurnost ostalih sudionika cestovnog prometa. 

Pregled za vozačku dozvolu je obavezan kod upisa u autoškolu jer je potrebno donijeti važeću potvrdu o liječničkom pregledu prilikom upisivanja. Zašto je tomu tako, objasnit ćemo u nastavku: 

Upravljanje motornim vozilom zahtijeva vašu punu pažnju u svakom trenutku. Nesreće se mogu dogoditi u sekundi zbog nespretne i ometane vožnje. O vašem zdravstvenom stanju ovisit će vaše vrijeme reakcije za volanom, kao i sposobnost procjene. 

Osnovni liječnički pregled za vozače koji prvi put polažu vozački ispit obuhvaća: 

  • Psihološko testiranje 
  • Pregled vida 
  • Generalni pregled doktora kroz koji se utvrđuje spremnost na vožnju i duljina izdavanja vozačke dozvole.

Što trebate ponijeti na pregled za vozačku dozvolu? 

  • Osobna iskaznica 
  • Medicinska dokumentacija izdana od liječnika opće prakse - izvadak o dosadašnjem zdravstvenom stanju (ne starije od 30 dana)
  • Popis lijekova koje redovito uzimate kako bi se utvrdilo postoje li određene nuspojave istih koje mogu ugroziti vaše vozačke sposobnosti procjene i reakcije. 

Kako biste bili sigurni da je pregled za vozačku dozvolu napravljen kvalitetno i temeljito, posjetite Ustanovu za zdravstvenu skrb P.P. Stručni djelatnici će se potruditi učiniti vam ovo iskustvo što bržim i jednostavnijim. Obratite nam se s povjerenjem!


OCIJENI