OCIJENI

Liječenje ozljeda i bolesti sustava za kretanje matičnim stanicama i PRP terapijom

Objavljeno: 2.9.2019. 15:32

Regenerativna medicina je moderna, sigurna, nekirurška i minimalno invazivna grana biološkog liječenja, koja se u 21. stoljeću razvija i napreduje fantastičnom brzinom. Ona koristi komponente iz vlastite krvi i koštane srži - matične stanice i plazmu bogatu trombocitima (PRP) - kako bi se ubrzao prirodni proces cijeljenja vašeg tijela. Ovi spojevi se ubrizgavaju u oštećeni, ozlijeđeni ili bolni zglob ili tkivo pod kontrolom ultrazvuka ili rendgenskog snimanja, kako bi se osiguralo precizno pozicioniranje igle i aplikacija lijeka. Ogroman je danas u svijetu (i u RH) interes za uporabu bioloških proizvoda, uključujući terapije matičnim stanicama i PRP, kao modaliteta za liječenje bolesti i ozljeda mišićno-koštanog sustava.PRP je skraćeni naziv od PLATELET RICH PLASMA (u uporabi je i naziv ACP – AUTOLOGOUS CONDITIONED PLASMA),  što znači da se koristi pročišćeni dio krvi zvan plazma, obogaćen  trombocitima (oni sadrže stotine proteina koji se nazivaju faktorima rasta,  a sam PRP sadrži koncentracije trombocita 5-10 puta veće od one u normalnoj krvi), te matičnim stanicama (koje se mogu dobiti iz krvi ili iz masnog tkiva s trbuha, bedra,...). Koncentrirani uzorak se zatim ubrizgava u ozlijeđeno/oboljelo područje, čime se potiče i ubrzava zacjeljivanje/ozdravljenje.Za mnoge ozljede i bolesti, istraživanja su pokazala da kirurgija jednostavno ne nudi učinkovit tretman, a kada se i napravi kirurški zahvat, naknadno je potrebna dugotrajna rehabilitacija i fizikalna terapija nakon operacije. Također, sa kirurgijom uvijek postoji  rizik od infekcije i nepredviđenih komplikacija. Rizik od komplikacija s terapijom matičnim stanicama i PRP je vrlo nizak – najveći dio lijeka potječe iz tijela samog pacijenta, a operacija je i dalje dostupna kao buduća opcija ako je potrebno, što je u slučaju prave indikacije, vrlo rijetko slučaj.

Mnoga ortopedska/traumatološka stanja, kao i brojne športske ozljede, mogu se liječiti s PRP/ACP terapijom, uključujući kroničnu bol i ukočenost povezanu s osteoartritisom. Ako imate bolove, ograničenu pokretljivost, oticanje ili športske ozljede, metoda izbora je PRP/ACP  terapija. Matične stanice i PRP terapija pokazale su izvanredne rezultate u liječenju ovih uobičajenih stanja:

ozljede i degenerativni procesi/propadanje hrskavice zglobova (koljeno, kuk, nožni zglob,...)
kronične upale tetiva (npr. Ahilove tetive, ligamenta patele – “skakačko koljeno”, tetiva ramenoga zgloba, “teniski i golferski lakat”...)
akutne športske ozljede, kao što su puknuća ligamenta, tetive i ozljede mišića (ozljede rotatorne manžetne, stražnje lože, lista, ligamenata koljena, trbušnog zida, aduktora, bicepsa, kvadricepsa,...)
brojna druga stanja

Ovaj  metoda ima potencijal liječenja ranije problematičnih kroničnih ozljeda, pruža mogućnost liječenja za iscrpljujuće ozljede koje su se ranije smatrale neizlječivima i alternativa je kirurškoj intervenciji.

Imajte na umu da, ukoliko se odlučite na ovu metodu liječenja, morate biti u potpunosti sigurni u kvalificiranost liječnika kojeg birate. Tim Poliklinike MEDI HELP ima bogato devetogodišnje iskustvo u liječenju matičnim stanicama i PRP/ACP tretmanima, iza nas su stotine  odrađenih tretmana i zadovoljnih pacijenata, što nas čini najiskusnijima i najuspješnijima u ovoj metodi liječenja na području Dalmacije, te nas svrstava u vodeće kuće za ovu vrstu liječenja u Republici Hrvatskoj. Obratite nam se s povjerenjem, naše srdačno i stručno osoblje pobrinut će se da vaša očekivanja budu u potpunosti ispunjena.

OCIJENI