OCIJENI

KUĆNA LJEKARNA

Objavljeno: 17.2.2020. 10:53

Samoliječenje ili automedikacija je uzimanje lijekova bez savjeta liječnika.
Poželjna je ako se lijek može uzimati bez neprihvatljiva rizika, no treba je ograničiti na suzbijanje simptoma kraćeg trajanja i na lijekove čije su granice sigurnosti i neškodljivosti prilično velike.
Kućna ljekarna treba sadržavati osnovni pribor za prvu pomoć i lijekove za liječenje blažih zdravstvenih problema.

Sadržaj kućne ljekarne ovisi o broju, zdravstvenom stanju i dobi ukućana. U velikom broju slučajeva dovoljno je da kućna ljekarna sadrži sljedeće:

• univerzalni antiseptik
• flastere u nekoliko veličina
• sterilne gaze, sterilne komprese
• zavoj
• lijekove za snižavanje povišene tjelesne temperature (antipiretici) uz toplomjer
• lijekove za uklanjanje bolova (analgetici)
• sirupe protiv kašlja i/ili za olakšavanje iskašljavanja
• medicinski ugljen kod trovanja hranom
• prašak za nadoknadu tekućine i elektrolita kod povraćanja i /ili proljeva
• antihistaminske gelove, kreme ili masti kod alergijskih kožnih reakcija
• mast za opekline

Pri kupnji navedenih lijekova savjetujte se s ljekarnikom.
Kod samoliječenja je potreban poseban oprez kad su djeca u pitanju. Posebice se to odnosi na novorođenčad i dojenčad (od rođenja do godine dana starosti), jer zbog njihove nezrelosti znaci nekih ozbiljnih bolesti i infekcija mogu biti vrlo oskudni i skriveni.

Vaš ljekarnik savjetovat će Vas i o načinu uporabe i dozama lijekova prema tjelesnoj težini i dobi.
Ljekarnik će vas također upozoriti na moguće kontraindikacije, interakcije i nuspojave preporučenog lijeka ili će Vas uputiti liječniku.
Molimo Vas, pažljivo pročitajte uputu o lijeku, prije nego što počnete uzimati lijek. U uputama o lijeku sadržane su važne informacije o lijeku. Sačuvajte uputu o lijeku jer ćete je vjerojatno željeti ponovno čitati.
Lijekove čuvajte izvan dohvata djece na temperaturi do 25 °C, zaštićene od utjecaja svjetlosti i vlage.
Nikada ne koristite lijek ili OTC proizvod nakon isteka roka valjanosti.
Pregledajte sadržaj kućne ljekarne dva puta godišnje, kako biste provjerili rokove valjanosti, s tim da se istek datuma odnosi na posljednji dan navedenog mjeseca.

Na vidljivom i mjestu dostupnom  djeci trebaju biti istaknuti važniji telefonski brojevi: 112 pomoć, broj  roditelja, broj susjeda….
Zapišite popis proizvoda koje sadrži vaša kućna ljekarna i po potrebi je nadopunjavajte.
Lijekove s isteklim rokom valjanosti ili one koji su na bilo koji način promijenjeni treba na pravilan način zbrinuti, a to znači odložiti ih u za to predviđeni spremnik u ljekarni!PLANTAGEL  gel
Plantagel je emulzijski gel koji sadržava ekstrakte ljekovitih biljaka kamilice, nevena i gaveza.
Plantagel se upotrebljava za umirenje kožnih reakcija različitih uzroka: oštećene i iritirane kože, osipa, ranica, sunčanih i drugih opekotina, opekotina meduza, uboda i ugriza insekata, nakon depilacije i brijanja, kod osipa uslijed znojenja.
Plantagel ugodno hladi kožu, ublažava neugodan osjećaj žarenja, umiruje nadraženu crvenu kožu, vraća joj vlažnost i ubrzava procese obnavljanja. Plantagel je pogodan za osjetljivu dječju kožu.PANTENOL mast, sprej , losion
Dekspantenol, provitamin B5, je aktivna tvar u  Pantenolu. Dekspantenol sprječava gubitak vode kod suhe i vrlo suhe kože, pojačava obrambenu funkciju, ublažava upalna stanja kože i smanjuje crvenilo. Pantenol mast se može upotrebljavati kod mehaničkih oštećenja kože poput ogrebotina, hiperkeratoza kože ili nakon kirurških zahvata. Također ublažava upalu kod opekotina od sunca, blažih opekotina, pelenskog osipa novorođenčeta i manje djece te je pogodan za njegu dojki nakon dojenja. Redovitom upotrebom Pantenol masti, spreja ili losiona koža postaje mekana, hidratizirana i elastična.DIFENGAL krema
Difengal sadržava difenhidraminklorid po djelovanju antihistaminik. Onemogućavajući djelovanje histamina, antihistaminici pomažu pri ublažavanju simptoma alergije.Difengal pomaže ublažavanju svrbeža i iritacija kože povezanih s osipom, koprivnjačom (urtikarijom), blagim opekotinama od sunca, ugrizom i ubodom insekata.

OCIJENI