OCIJENI

5 znakova da morate posjetiti stomatologa

Objavljeno: 28.7.2022. 7:04

Kako bi se održalo zdravlje usne šupljine potrebno je voditi svakodnevnu i redovitu dentalnu higijenu. Pravilnom primjenom dentalne higijene možemo prevenirat inastajanje raznih bolesti usne šupljine. Pojava određenih simptoma ukazuje na potrebu za stomatološkim pregledom. Na koje simptome trebate obratiti pažnju pročitajte u nastavku.


  1. Zubobolja


Najočitiji razlog za posjetiti stomatologa je zubobolja. Česti uzroci zubobolje mogu biti :


  • karijes

  • puknuće zuba

  • ispadanje plombi

  • otečene desni

  • škripanje zubima


Ako osjećate bol tijekom obroka ili osjetljivost na toplu i hladnu hranu ili piće, trebali biste posjetiti stomatologa. Ta je bol često kratkoročna, ali može imati dugotrajne posljedice zbog čega je posjet stomatologu neizbježan.


  1. Slomljen ili napuknut zub


Nesreća ili ozljeda najčešći je uzrok puknuća zuba, a pored toga uzroci loma mogu biti: karijes ili snažan zagriz tvrde hrane, primjerice badema. Nakon slomljenog ili napuknutog zuba, bol često nije instantna, ali se preporuča posjet stomatologu kako fraktura ne bi izazvala daljnje komplikacije sa zubima.


  1. Otečene i crvene desni


Bakterije u ustima izazivaju talog na zubima i uzrok su upale desni. Pravilnim i redovitim četkanjem i čišćenjem koncem, zube održavamo zdravima i riješavamo se bakterija. Pušenje, konzumiranje lijekova, loša prehrana i nepogodna tehnika čišćenja usne šupljine - faktori su koji utječu na razvoj bakterija.


  1. Krvarenje prilikom četkanja zubi


Četkanjem primjećujete krv u umivaoniku? Krvarenje desni je znak za uzbunu jer može dovesti do raznih bolesti desni poput parodontoze koja predstavlja bakterijsku infekciju okolnih tkiva. Rezultat neliječenja bolesti desni može biti gubitak kostiju koji okružuju zub ili sam gubitak zuba. Iscjedak između zuba i desni ili natečene desni također mogu biti znakovi nastanka bolesti desni.


  1. Preventivna zubna njega


Budući da je prevencija i pronalazak problema na vrijeme već veliki dio brige za oralno zdravlje, preporučeno je svakih 6 mjeseci posjećivati stomatologa. Stomatolog koji obavlja pregled provjerit će vaše zube, desni, jezik i usta radi eventualnih abnormlanosti. Tijekom čišćenja, stomatolog će ukloniti sve nakupljene nečistoće kako se ne bi razvile u karijes.


Za vrhunsku uslugu profesionalnog stomatološkog tima, posjetite Ordinaciju Dentalne Medicine Ante Vuković koju možete pronaći na adresi Gospinicina 16. Za više informacija o uslugama i tretmanima posjetite njihovu službenu web stranicu.

OCIJENI