OCIJENI

Važnost redovnih pregleda madeža za očuvanje zdravlja

Objavljeno: 25.10.2023. 14:51

Koža je najveći organ ljudskog tijela, a madeži su često prisutni na njoj. Dok su mnogi od tih madeža potpuno bezopasni, važno je shvatiti da neki od njih mogu predstavljati ozbiljne rizike za zdravlje. Stoga su redovni pregledi madeža ključni za očuvanje zdravlja i prevenciju ozbiljnih komplikacija, uključujući rak kože. U ovom članku, istražit ćemo zbog čega je važno redovito pratiti svoje madeže i kako to može pomoći u očuvanju zdravlja kože.

Madeži i njihova raznolikost

Madeži su pigmentirane lezije na koži koje se razlikuju po veličini, obliku, boji i teksturi. Većina madeža je bezopasna i prisutna od rođenja ili se razvija tijekom života. Međutim, važno je prepoznati madeže koji predstavljaju potencijalnu prijetnju.

Rak kože i madeži

Melanom, najagresivniji oblik raka kože, može se razviti u postojećim madežima ili se pojaviti kao nova lezija na koži. Redovni pregledi madeža su ključni za rano otkrivanje melanoma i drugih oblika raka kože. Kada se otkriju u ranoj fazi, ovi tipovi raka često su izlječivi.

Kako provoditi redovne preglede madeža

  • Samopregled: Periodično provodite samopregled kože kako biste pratili svoje madeže. Obratite pozornost na bilo kakve promjene u boji, obliku, veličini ili teksturi madeža.
  • Dermatološki pregled: Preporučuje se posjet dermatologu jednom godišnje za temeljit pregled madeža, osobito ako imate veći broj madeža ili ako ste u prošlosti imali problema s kožom.
  • Fotografiranje madeža: Korisno je povremeno fotografirati madeže kako biste mogli pratiti njihovu evoluciju. Ako primijetite promjene, možete ih usporediti s prethodnim fotografijama.

Iako samopregled i fotografiranje madeža mogu biti korisni, dermatološki pregled ostaje najvažnijim dijagnostičkim alatom. Dermatolozi imaju stručnost i iskustvo u prepoznavanju čak i najmanjih promjena na koži koje mogu ukazivati na ozbiljne probleme poput melanoma. Samo dermatološki pregled može pružiti potpunu i pouzdanu procjenu vaših madeža i općeg stanja kože.

Za najbolju brigu o vašoj koži, povjerite se stručnjacima. Dermatološka ordinacija dr. Goran Grmuša nudi temeljite dermatološke preglede i brigu o vašim madežima. Ne čekajte - osigurajte svoj dermatološki pregled i očuvajte zdravlje kože. Vaša koža zaslužuje najbolju skrb, a njihov stručan tim je tu da vam ju pruži! 


OCIJENI