OCIJENI

Schroth metoda: najučinkovitije liječenje skolioza

Objavljeno: 15.6.2020. 11:26

Skolioza je jedna od najučestalijih deformacija kralježnice koja podrazumijeva postraničnu zakrivljenost dijelova kralježnice. Skolioze mogu biti jednostrane (C skolioze) ili dvostrane (S skolioze). Važno je napomenuti da je zastupljenost skolioze u ljudskoj populaciji čak do 3%. U većini slučajeva uzrok je nepoznat te je riječ o idiopatskoj skoliozi. Upravo je adolescentna idiopatska skolioza jedan od najčešćih oblika idiopatske skolioze.

Jedan od najčešćih pokazatelja prisutnosti skolioze je postranična iskrivljenost kralježnice, asimetrična ramena (nejednak položaj i visina), nejednak položaj lopatica, razlika u položaju kukova te stanje kada je jedna noga duža od druge. Dodatni pokazatelji su razlika u dužini ruku, kada glava nije u središtu te kada je jedna strana tijela izbočenija od druge. Ako primijetite neke od ovih simptoma, obavezno zakažite liječnički pregled kako biste na vrijeme mogli započeti s liječenjem. Razlog je u tome što, ako se ne reagira na vrijeme, deformitet se može dodatno pogoršati i uzrokovati neželjene posljedice. Također, ako reagirate na vrijeme moguće je izbjeći operativni zahvat.

Postoje brojne metode liječenja skolioze, a jedna od najpoznatijih je Schroth metoda – trodimenzionalna fizioterapijska tehnika koja podrazumijeva terapijski plan u kojemu se kroz specifične vježbe i tehnike disanja nastoje ispraviti deformacije na kralježnici. Ova metoda prikladna je za sve dobne skupine (naročito za djecu), a osmislila ju je Katharina Schroth. Vježbe su posebno prilagođene svakom pojedincu ovisno o medicinskoj i fizioterapeutskoj procjeni, a cilj je postizanje bolje posture tijela pomoću kontrakcije mišića.

Schroth metoda uključuje učenje tehnika uz pomoć kojih se postiže najbolja moguća 3D posturalna korekcija te se postiže mišićna aktivacija bez gubitka 3D korekcije. Također, kroz ovu metodu postiže se kontrola unutarnjih volumena te integracija korektivnog položaja.

Koncept same obuke Schroth vježbi izgleda tako da dijete koje prolazi obuku za vježbe 10-15 puta, a od iznimne je važnosti da dijete svakodnevno vježba kod kuće kako bi dobro usvojilo sve vježbe, i na taj način moglo i dalje samostalno obavljati vježbe. Nakon razdoblja intenzivnog rasta i razvoja kada dijete mora biti najviše posvećeno vježbanju, nije potrebno svakodnevno vježbati, ali isto tako dijete i dalje ne smije zapostavljati vježbanje. Uz vježbe koje su neophodne za razvoj i poboljšanje posture, važno je da djeca razviju naviku nošenja ortoze jer na taj način se postižu najbolji rezultati.

Ako ste primijetili navedene simptome koji upućuju na prisutnost skolioze, ili vaše dijete već ima postavljenu dijagnozu, ili možda želite poboljšati posturu djetetovog tijela, vrhunske stručnjake za Schroth metodu možete pronaći u Centru manualnih tehnika u Splitu.

Izvor fotografija: Freepik

OCIJENI