OCIJENI

Konzervativno liječenje idiopatskih adolescentskih skolioza - Schroth metoda

Objavljeno: 1.4.2019. 12:05

Skolioza je mišićno-koštani poremećaj koji se javlja kada dođe do trodimenzionalne deformacije kralježnice i trupa. Kralježnica i trup se rotiraju, a leđa dobivaju zavoj u obliku slova C ili S. Za sada je uzrok nastanka nepoznat, a deformitet se češće javlja u djevojčica nego u dječaka i to u omjeru 9:1.Nejednakost u ramenima i položaju lopatica,različita visina kukova i ostale asimetrije u posturi mogu biti pokazatelji skolioze. Test pretklona tj. Adamsov test je najbolji klinički test i pokazatelj za postavljanje dijagnoze morfološke skolioze.

Da bi se uspostavila dijagnoza potrebno je zadovoljiti 3 klinička kriterija Adamsovog testa:
  1. Devijacija linije processus spinosusa
  2. Postojanje giboziteta na strani konveksiteta
  3. Prekid normalnog luka fleksija

Adamsov test

Test se izvodi tako da se pacijent iz stojećeg stava saginje prema naprijed sa simetrično postavljenim rukama koje su jednako udaljene od podloge. Ako se test izvodi iz sjedećeg položaja, tijelo se naginje prema naprijed sa slobodno visećim rukama i takav položaj može biti ugodniji za pacijenta. Ako deformacija postoji, moraju biti zadovoljena prethodna 3 kriterija a ukoliko deformacija ne postoji, u ovom slučaju je riječ o nemorfološkoj (funkcionalnoj) skoliozi.

Stupanj zakrivljenosti – Cobbov kut, određuje se uz pomoć rendgenske snimke te se nakon klasifikacije skolioze planiraju ciljane vježbe po Schroth metodi.SCHROTH METODA je fizioterapijska tehnika koja uči kako poboljšati skoliotičnu 3D posturu kroz 3D autokorekciju, stabilizaciju korigirane posture te primjenu principa korekcije u aktivnostima svakodnevnog života.

Cilj neoperativnog liječenja skolioza po Schroth metodi je zaustaviti progresiju, poboljšati 3D oblik trupa i globalnu posturu, poboljšati opće zdravlje, umanjiti funkcionalna ograničenja te pružiti podršku djeci i roditeljima.

Usvajanje 3D posturalne korekcije podrazumijeva:
  1. Učenje tehnika koje omogućavaju postizanje najbolje moguće 3D posturalne korekcije
  2. Kontrolu unutarnjih volumena
  3. Postizanje mišićne aktivacije bez gubitka prethodno postignute 3D korekcije
  4. Integraciju korektivnog položajaKome je namijenjena Schroth metoda?

Schroth metoda namijenjena je adolescentima i odraslima s idiopatskom skoliozom i kifozom. Djeca prolaze obuku za vježbe 10 do 15 puta gdje se uči prethodno opisana 3D posturalna korekcija. Za to vrijeme je bitno i svakodnevno obavljati vježbe kod kuće kako bi se što prije usvojile. Nakon naučene 3D posturalne korekcije vježbanje postane navika sve dok traje period intenzivnog rasta i razvoja za djecu (uglavnom 2 godine djeca moraju biti posvećena vježbanju). Nakon završetka intenzivnog rasta i razvoja bitno je nastaviti s vježbanjem 2 do 3 puta tjedno.

Vježbe nisu terapija same po sebi! One pomažu da pacijenti promijene posturalnu shemu i postignu bolji balans mekih tkiva, koje je poslije potrebno održavati tijekom dana. Ključ ove metode je da pacijent shvati koliko je neophodno integrirati korektivni položaj i usvojiti novu posturalnu shemu! Osim vježbi, djecu treba upoznati s važnosti nošenja ortoze ako je ona potrebna, jer zajedničko djelovanje ortoze i vježbanja daje najbolje rezultate.Za sve koji su voljni naučiti Schroth metodu i posvećeni su zdravlju svoje kralježnice, organizirali smo Ljetni Schroth kamp Centra manualnih tehnika. Kamp može primiti 8 do 10 djece dobi od 12 do 17 godina u razdoblju od 12. do 18.7.2019. Program se sastoji od 4 sata intenzivnog vježbanja pod nadzorom Schroth terapeuta i DNS trenera, druženja i sportskih aktivnosti te stručnih individualnih savjeta za svakodnevni život i daljnju terapiju.


Za sva pitanja obratite se našim Schroth fizioterapeutima :

Antonella Družijanić mag.physioth., BSPTS Schroth
Jasna Jelavić bacc.physioth., ISST Schroth
Centar manualnih tehnika d.o.o
Dinka Šimunovića 2a , Split
0915224380

OCIJENI