OCIJENI

Centar manualnih tehnika: Mjesto moderne fizioterapije

Objavljeno: 25.11.2020. 15:04

Centar manualnih tehnika sa sjedištem u Splitu, mjesto je moderne fizioterapije. Stručnjaci u Centru su visoko educirani fizioterapeuti i treneri koji neprestano teže educiranju i primjenjivanju suvremenih metoda. Razgovarali smo s djelatnicama Centra kako bismo bolje upoznali njihov hvalevrijedan rad.

1. Možete li nam ukratko opisati čime se sve bavite u Vašem centru, odnosno koje su Vaše usluge?

Naše usluge su usmjerene na specifične tehnike u fizioterapiji. Ukratko, svatko ima svoje područje u kojem se educira godinama. Predoperativnom i postoperativnom rehabilitacijom se bave manualni fizioterapeuti. Strukturalnim i posturalnim deformitetima  kod djece Schroth terapeuti te od 2020. posebnu pažnju posvećujemo tehnikama koje se bave zdravljem žena. Svi smo educirani u DNS programima i obučeni za vođenje rekreativnih oblika vježbanja.

Naši pacijenti  vrlo često nakon završene rehabilitacije ostaju naši klijenti u nekom od rekreativnih oblika vježbanja koje nudimo.


2. Kome su sve namijenjene Vaše usluge?
  • Svim  pacijentima kojima je  potrebna postoperativna rehabilitacija
  • Djeci i mladima sa strukturalnim deformitetima i posturalnim  problemima
  • Osobama sa akutnim ili kroničnim bolnim stanjima
  • Ženama nakon poroda
  • Svim onima koji žele napraviti nešto dobro za svoje zdravlje
3. Kako određujete koji tip terapije je potreban pacijentu?
Ovisno s kojim se problemom pacijent javi. Primjerice, ako je to  mlada žena koja je rodila na carski rez, s njom će raditi kolegica koja ima znanja u tretiranju ožiljaka te rehabilitaciji nakon poroda. Vodit će pacijenticu od rehabilitacije do rekreacije, kroz individualne tretmane i vježbe pa sve do rada u malim grupama. 
  
4. O čemu sve ovisi dugotrajnost terapija? 
Odlično pitanje. U fizikalnoj terapiji neka su stanja utrka na 100 metara, a druga maraton tako da je pristup potpuno drugačiji. Kod nekih ortopedskih stanja bitno je da brzo i pravovremeno postignete ciljeve. Npr. nakon svih operacija koljena bitno je postići terminalnu ekstenziju u koljenu u prvim tjednima, jer ako to tada ne napravite, u narednim tjednima to više neće biti moguće. U tom slučaju moramo biti malo startniji; to bi bio primjer trke na 100 metara.

Ako ste sve odradili kako treba, pacijent je brzo na nogama i u aktivnostima svakognevnog života. Uzmemo li primjer djeteta sa skoliozom koje je tek započelo svoj koštani razvoj, to je vrlo slično trčanju maratona. Dijete će morati najmanje 2 godine biti u programu sa Schroth terapeutom i intenzivno raditi kod kuće. Tada ne možemo krenuti preintenzivno jer je posao dug pa očekujemo periode gubitka motivacije kod djeteta.

5. Koje su Vam najveće prepreke, a što Vam je najlakše pri Vašem poslu?
Prepreka je kada ciljevi nisu u skladu sa realnim mogućnostima. Najlakše je kada osoba ima podršku okoline u procesu rehabilitacije. Bez obzira radi li se o djetetu ili odrasloj osobi, podrška okoline je vrlo bitna.

6. Tko sve čini Vaš tim?
Tim čine fizioterapeuti i jedna trenerica. Svi djelatnici su educirani u DNS programima. Fizioterapeuti su zaduženi za proces fizikalne terapije i rehabilitacije, dok DNS trenerica vodi Smart move (pametnu dvoranu) u kojoj se odvija rekreativni dio našeg programa i postrehabilitacija.
 

7. Po čemu biste istaknuli svoj Centar?
Jedina smo privatna zdravstvena ustanova koja provodi Schroth program u Splitu. 2015. smo prvi započeli sa DNS rehabilitacijom nakom operacija kralježnice, radimo to već dugo i prepoznatljivi smo u gradu Splitu po našim DNS rehabilitacijskim i rekreacijskim programima. Pratimo trendove u rehabilitaciji ortopedskih pacijenata i surađujemo sa velikim brojem privatnih ustanova diljem zemlje.

8. Možete li dati neke savjete nama laicima za održavanje “zdravog pokreta” u svakodnevnom životu?

Bitno je kretati se, osluškivati vlastito tijelo te biti redoviti u fizičkoj aktivnosti. Treba pronaći ono što vam godi i čini vas lakšim i pokretnijim. Također, vježbali sami ili u grupi, bitno je da ne prelazite svoje granice jer je tada mogućnost ozljede veća.

Umjerenost i ustrajnost je ključ u zdravlju mišićno koštanog sustava. Naše DNS vježbe za kralježnicu primjer su dobro izbalansiranih vježbi prilagođenih modernom čovjeku koji većinu svoga vremena provodi sjedeći i premalo se kreće.

 
9. Želite li dodati još nešto?
CMT je mjesto dobre energije!

Ako vas detaljnije zanima rad Centra manualnih tehnika u Splitu, posjetite njihovu web stranicu i zabilježite se za konzultacije i određivanje vježbi uz koje ćete (p)ostati aktivni. 

OCIJENI