OCIJENI

Pregled koljena: Zašto i što sve uključuje?

Objavljeno: 21.7.2020. 16:29

Koljeno je najveći i najsloženiji zglob u cijelom tijelu. Stoga ne čudi da su bolesti i ozljede koljena među najčešćima u cijelom lokomotornom sustavu.
Zglob koljena se u užem smislu sastoji od 2 dijela:

  • zglob između bedrene kosti i potkoljenice
  • zglob između bedrene kosti i patele.
U njemu se nalazi zglobna hrskavica, koja omogućuje klizanje zglobnih tijela te prijenos opterećenja. Zatim se nalaze i ligamenti koji ga stabiliziraju te meniskusi koji pomažu u prijenosu opterećenja te štite hrskavicu.

Pojedine bolesti su češće u određenim razdobljima života. Starenjem dolazi do degenerativnih promjena na svim zglobovima, ali je i tu koljeno najčešće zahvaćeno. Degenerativne promjene nije moguće u potpunosti zaustaviti, ali ih je moguće usporiti. Ponekad se rade i operacijski zahvati u smislu rasterećenja određenog dijela koljena, rekonstrukcije ligamenata i slično. Ako su ipak degenerativne promjene uznapredovale, tada je jedina kirurška opcija ugradnja umjetnog koljena, odnosno endoproteze.

Ozljede su vrlo česte u sportu zbog specifične biomehanike koljena. Tako može doći do ozljede meniskusa, ligamenata, ali i hrskavice. Kod mladih ljudi se puknuti meniskusi pokušaju sašiti kako bi ih sačuvali. Ako to ne uspije ili je ozljeda takva da ih je nemoguće sašiti, tada se odstrani puknuti dio. Ako dođe do ozljede ligamenata i koljeno ostane nestabilno, rade se operacije rekonstrukcije ligamenata te stabilizacija koljena. Najčešće je zastupljen prednji križni ligament.
 
Pri postavljanju dijagnoze najvažniji je razgovor s pacijentom te klinički pregled. Tek tada ortoped utvrđuje jesu li, odnosno koje su pretrage potrebne. Tek postavljanjem ispravne dijagnoze može se odlučiti o načinu liječenja. Pri razgovoru s pacijentom važno je znati je li bilo ozljede, odnosno razlučiti točan mehanizam nastanka ozljede te saznati koje smetnje točno pacijent osjeća i kada, kao i prijašnje ozljede i bolesti.
 

Prof.dr.sc.Boris Nemec, Luka Modrić i dr.med.Darko Matulić, ravnatelj poliklinike
 
Pri kliničkom pregledu potrebno je pregledati cijelu nogu, odnosno osovinu koljena, kao i susjedne zglobove. Ispituje se pokretljivost, stabilnost koljena te postoji li otok. Zatim se specifičnim kliničkim testovima ispituju meniskusi, pojedini ligamenti itd. Tek tada se indiciraju, ako su potrebne određene pretrage. Najčešće su to RTG snimke koljena i MRI koljena. One su važan izvor informacija te upotpunjuju kliničku sumnju u donošenju konačne dijagnoze.     
                                       
Kada je dijagnoza postavljena, razmatraju se opcije liječenja, bile operacijske ili neoperacijske, a pacijentu je vrlo važno objasniti prednosti i mane pojedinog oblika liječenja te ga upoznati s ishodom i potencijalnim komplikacijama.

dr.med.Tomislav Anić, spec.ortoped
 
Budući da su bolesti i ozljede koljena među najčešćima u cijelom lokomotornom sustavu, važno je pregled odraditi u pouzdanoj poliklinici s vrhunskom opremom, iskusnim liječnicima i individualnim pristupom pacijentu. Jedna od takvih poliklinika je Poliklinika Matulić, cijenjena poliklinika koja okuplja neke od najboljih medicinskih stručnjaka, a jedan od njih je i dr. med. Tomislav Anić, spec. ortoped iz spec. bolnice za ortopediju i kirurgiju "dr. Nemec". Dr. Anić se u stručnom usavršavanju posvećuje kirurgiji koljena i ramena, a educirao se u brojnim međunarodnim klinikama što ga svakako čini vrlo kvalificiranim liječnikom za liječenje koljena.


OCIJENI