OCIJENI

Važnost ekološkog čišćenja odjeće

Objavljeno: 25.7.2022. 7:18

Kolektivna svijest o okolišu radikalno je transformirala industriju čišćenja. Tradicionalne metode, poput kemijskog čišćenja, često su kritizirane. Danas ustupaju mjesto obilju franšiza ekološkog čišćenja, usredotočujući se na otopine s vodenim svojstvima za njegu odjeće.

Donosimo 6 značajnih razlika između ove dvije vrste praonica.

Ekološka sredstva za čišćenje – služe okolišu

Industrija čišćenja doživjela je značajnu promjenu posljednjih godina, postupno se udaljavajući od tehnika kemijskog čišćenja na otopine za pranje vodom. Uz pomoć automatiziranih perilica, zeleni čistači danas imaju luksuz tretiranja odjeće bez otapala.

Ekološko čišćenje – posebni tretmani za uštedu energije

Ekološka tehnologija čišćenja nudi učinkovitu alternativu za pranje rublja. Procesi pranja vodom zapravo ne dovode do pretjerane potrošnje energije: ultra preciznom tehnologijom perilice postižu značajne uštede u korištenju vode i električne energije. Svaka količina vode izračunava se precizno prema odjevnom predmetu koji se pere, što zaista pomaže u izbjegavanju otpada.

Kemijsko čišćenje, mirisi i mjere opreza

Kemijsko čišćenje odjeće je standard u pogledu kvalitete, ali treba uzeti u obzir neke mjere opreza. Tanki film se taloži na odjevni predmet, pa ga je neophodno brzo objesiti kako bi prozračili vlakna i uklonili mirise. To je nepotrebno nakon ekološkog čišćenja, jer nikakav kemijski miris sada ne impregnira tkanine.

Briga o svojoj odjeći nije luksuz

Pogrešno je misliti da je korištenje usluga kemijske čistionice ili ekološke čistačice veliki trošak. To je zapravo investicija koja je više nego pristupačna. Razmislite o vrijednosti haljine za maturu od 1500 kuna ili zimskog kaputa od 2000 kuna – možemo li doista riskirati da ih oštetimo zbog lošeg pranja?

Kemijsko čišćenje ne tretira sve mrlje

Mrlja od paste za zube na hlačama ili ružna mrlja na košulji? Ponekad je bolje osigurati da se čistači doista mogu nositi s takvim problemima. To nije nužno slučaj s kemijskim čišćenjem koje se, za razliku od ekološkog, teže rješava mrlja poput krvi, vina i kečapa od rajčice.

Sva odjeća je dobrodošla u ekološke čistačice

Jedna greška u čišćenju može biti nepovratna. Važno je, čak i bitno, provjeriti može li se neka od vaše odjeće doista kemijsko čistiti. Najsuvremenija tehnologija koju koriste ekološki čistači ne ostavlja mjesta dvojbi – uz tretman vode sada postoji rješenje za svu odjeću koja će joj vratiti sjaj.

Ukratko, postoje mnoge razlike između ekoloških sredstava za čišćenje i kemijskog čišćenja – razlike u tretmanu, tehnologiji i odnosu s okolišem.

Ako ste u potrazi za ekološkom praonicom zaputite se u ekološke kemijske čistionice Galeb u Zoranićevu 61a, 21210 Solin ili Josipa Jovića 93 (Mall of Split). Ekološke kemijske čistionice Galeb nudi usluge pranja i glačanja rublja, krojačke popravke, kemijsko čišćenje, najam ili prodaju posteljnog programa i radne odjeće.

Više o uslugama ekoloških kemijskih čistionica Galeb potražite ovdje.

OCIJENI