OCIJENI

5 načina kako koristiti kaljeno staklo u uređenju doma

Objavljeno: 10.6.2020. 16:10

Iako staklo često povezujemo s hladnoćom i lomljivošću, njegove prednosti, kao i raznolikost primjene u interijerima su mnogobrojne. Različitim obradama stakla poboljšala su se njegova svojstva, a pogotovo sigurnosna, koja ga čine teško lomljivim čak i u vrlo tankim izvedbama.

Tako se pri uređenju doma često koristi kaljeno ili sigurnosno staklo. Zbog svoje čvrstoće takvo staklo se primjenjuje u izradi namještaja, ograda, stepenica, podova, stropova i raznih drugih prostornih elemenata. Osvaja svojom elegantnošću, a u kombinaciji s drugim materijalima – metalom, drvom ili kamenom - postaje dominantan i snažan detalj u prostoru.

Izrazito praktična primjena staklenih elemenata pokazala se u manjim prostorima, postižući efekte kojima će se prostor vizualno povećati, osvijetliti, produžiti ili povisiti.

Zbog svih navedenih prednosti i praktičnosti, nema kraja mašti kada razmišljamo gdje sve možemo iskoristiti kaljeno staklo. No, uz malo truda uspjeli smo izdvojiti neke od njih:

1. Kaljeno staklo u kuhinji
Kao savršena alternativa pločicama, staklo kao zidna obloga u kuhinji zasigurno je pravo rješenje. Staklo se lakše čisti, dolazi do manjeg nakupljanja nečistoća, a ne morate ni zasukati rukave da bi temeljito očistili toliko nam svima mrske fuge. Montaža stakla je vrlo brza i nezahtjevna. Svakako je i zanimljiva opcija foto printeva, koji kaljenom staklu može pružiti unikatan i stilski raznolik izgled.

2. Kaljeno staklo u kupaonici
Odlike mnogih modernih kupaonica su otvorenost, koja se najčešće postiže upravo upotrebom stakla. Kaljeno staklo je pet puta jače od običnog stakla, pa se iz tog razloga koristi u proizvodnji stakla za tuš kabine. Osim klasičnog transparentnog stakla danas su moguće razne opcije: od stakla u boji, raznih uzoraka pa i mat efekta.

3. Ograde od kaljenog stakla
Trend u modernom uređenju interijera kreće se prema otvaranju prostora, pa tako i staklene pregrade dobivaju na popularnosti. Tako se najčešće koristi kaljeno laminirano staklo u kompletu s profilom i nosačima. Ovakve ograde su odlične jer iako kompletno zatvaraju područje oko kojeg se nalaze, vizualni prostor i dalje ostaje neprekinut te se dobiva dojam otvorenog i prozračnog prostora.

4. Staklene nadstrešnice
Staklene nadstrešnice odlično su rješenje koje nudi zaštitu od vanjskih elemenata bez da blokira pogled prema zvijezdama. Najčešće se postavlja na noseće inox konzole koje drže staklo u zraku i ne narušavaju osnovnu arhitektonsku kompoziciju, a gdje to nije moguće postavljaju se veći stupovi koji drže staklo. Ovdje se u pravilu koristi i nešto deblje staklo, između 8 i 20 milimetara.

5. Klizna staklena vrata
Ovdje se radi ne samo o ekonomičnom već i dizajnerski prihvatljivom elementu u uređenju interijera. Klizna vrata štede prostor jer zauzimaju tek nekoliko centimetara prostora od zida. Staklenim kliznim vratima neće se postići odgovarajuća izolacija, ali će zato funkcionalnost i efekt odvajanja prostora biti pun pogodak. Zato su ovakva rješenja odlična za odvajanje prostorija koje nisu namijenjene za privatnost, poput blagovaonice i dnevnog boravka.

Ako se odlučite za ugradnju staklenih elemenata u vaš dom, a uz to želite profesionalno savjetovanje, preciznu izmjeru i samu montažu, tvrtka Staklo Žerić- Opatija, ima dugogodišnju tradiciju u obradi i preradi stakla. Svakako vam mogu pomoći pri praćenju trendova i uvođenja novih tehnologija u svoj dom.

OCIJENI