OCIJENI

Kako pronaći pouzdan dom za starije i nemoćne?

Objavljeno: 1.7.2020. 8:59

Kada osoba uđe u zrelu dob, vrlo često sa svojom obitelji odlučuje hoće li nastavak svog života provesti u domu za starije i nemoćne. Pažljiva i dobra procjena kod odabira doma vrlo je važna, jer odlazak u dom označava veliku životnu promjenu, kako za pojedinca, tako i za njegove bližnje. Svatko ima drugačije želje pri odabiru idealnog doma, no svakako postoje neki opći kriteriji koje ustanova mora zadovoljavati kako bi svojim štićenicima pružila maksimalno zadovoljstvo.

Jedna od glavnih prednosti doma za starije i nemoćne upravo je stalna prisutnost medicinskog osoblja. Za osobe u zreloj dobi zdravstvena sigurnost i podrška vrlo su bitan aspekt koji možda ne mogu ostvariti nastavkom života u vlastitom domu. U domu za starije i nemoćne zdravstveno osoblje uvijek je na raspolaganju što ulijeva dodatnu sigurnost ovog odabira.

Osim informiranja oko medicinske ponude i osoblja, drugi važan kriterij su aktivnosti koje dom pruža.

Aktivnosti privlače brojne koji uživaju u dijeljenju hobija, edukaciji, učenju novih vještina i boravku u suživotu s drugim štićenicima. No, budući da je svaka osoba različita po svom načinu života i hobijima, vrlo je bitno staviti naglasak na te aspekte pri odabiru prikladne ustanove. Domovi nude različite sadržaje, edukacije i događaje kojima se želi doprijeti do svakoga, a aktivnosti mogu varirati od doma do doma. Zato je vrlo bitno posjetiti ustanovu prije samog odabira, porazgovarati s osobljem i štićenicima te prikupiti dovoljno informacija za odabir.

Također, jedan od ključnih kriterija je i lokacija doma za starije i nemoćne. Pojedinac može imati različite preferencije s obzirom na to nalazi li se dom u gradu ili u predgrađu, na osami ili u naseljenom području i slično. Vrlo je bitno da odluku o lokaciji doma za starije i nemoćne pojedinac donese zajedno sa svojom obitelji kako bi se razmotrile želje i mogućnosti obje strane vezano uz posjete, blizinu većeg grada ili mjesta i ostalih važnih detalja oko lokacije.

Posljednji kriterij je i veličina doma za starije i nemoćne. Domovi variraju po kapacitetu od nekoliko desetaka pa sve do nekoliko stotina ležajeva. Važno je s osobom vidjeti u kakvoj bi se okolini najbolje osjećala, s koliko štićenika bi željela dijeliti sobu i slično. Također, važna informacija je i koliko štićenika dolazi na jednog člana medicinskog osoblja.

U Domu za starije i nemoćne NINA možete pronaći optimalnu kombinaciju ovih kriterija, a i mnogo više. Nalazi se samo 5 kilometara od centra Rijeke i u neposrednoj blizini centra općine Čavle, na mirnoj lokaciji s pogledom na more i obronke Učke. S kapacitetom od 65 štićenika, ovaj dom vašim će bližnjima pružiti stručnu i individualnu brigu i što je najbitnije, staviti im veliki osmijeh na lice.

OCIJENI