OCIJENI

5 zanimljivih činjenica o cvijeću koje niste znali

Objavljeno: 26.4.2022. 15:24

Valentinovo, Dan žena, Majčin dan, godišnjice, promocije...ima toliko prigoda kad uobičajeno  za darivanje odabiremo cvijeće. Bilo za dar ili samo za dekoraciju u vlastitom domu ili vrtu cvijeće je uvijek poželjno. Svi ga volimo, svi uživamo u njegovim raznolikim oblicima i bojama te ugodnim mirisima kojima ispunjava prostor. Potaknuti navedenim stvarima donosimo vam pet zanimljivih činjenica o cvijeću zbog kojeg će te ga možda zavoljeti još više.

Tulipani vrjedniji od zlata

U Nizozemskoj u 17. stoljeću , tulipani su bili vrjedniji od zlata i srebra. Tada je jedna lukovica tulipana koštala oko 2000 dolara. Sada su puno pristupačniji te se čak u nekim receptima mogu koristiti umjesto luka.

Postoji puno više vrsta cvijeća nego što mislimo

Do sada su botaničari otkrili više od 270 000 različitih vrsta cvijeća. Od tog broja samo je 35 000 vrsta ruža koje su smatrane jednim od najvrjednijeg cvijeća na svijetu. Taj broj raste svakoga dana i postoji još puno vrsta koje se tek trebaju otkriti. 

Kina se može pohvaliti najstarijim cvijetom na svijetu

Poznat kao Mother of All Flowers, Archaefructus sinensis je proglašen najstarijim cvijetom  na svijetu. Otkriven je od arheologa u fosilu 2002. te se smatra da je cvao prije 125 milijuna godina u Kini.

Najsmrdljiviji cvijet na svijetu

Svi volimo svoje cvijeće jer otpušta ugodan miris, zar ne? Međutim, Titan Arum će promijeniti sve što mislite o cvijeću. Zvan još i ''cvijet leš'', kada cvate njegov pupoljak ima miris sličan truplu. Karakterističan je za područje Sumatrana, indonezijskog otoka. Iako izgleda zanimljivo, sumnjamo da će ova čudovišna biljka biti u ponudi cvjećarna u skorije vrijeme. 

Nije sve u ružama

Dok su ruže najpopularnije cvijeće za pokloniti na Valentinovo, u Rusiji je ovaj trend prilično nov. Unazad nekoliko stotina godina, tulipani su se davali u trenucima iskazivanja romantične ljubavi. 

Nadamo se da ste naučili nešto novo i da su vam ove činjenice bile dovoljno zanimljive. Ako ste veliki ljubitelji cvijeća ili samo tražite nekakvo cvijeće za poklon ili ukras znamo pravo mjesto za vas. Salon cvijeća Val nudi bogati izbor cvijeća, bilo da tražite cvijeće za dom, vrt, neke posebne prigode ili svadbe. Njihov kreativan tim ostvaruje izvrsne rezultate već dugi niz godina jer s posebnom pažnjom i ljubavlju stvara predivne cvjetne aranžmane. To prepoznaju i njihove klijentice i klijenti koji se uvijek vraćaju na njihovu adresu. Nalaze se na adresi Matije Gupca 17b u Rijeci, a kako ih još možete kontaktirati pogledajte na web stranici.

OCIJENI