OCIJENI

Probajte makedonske specijalitete uz izvornu makedonsku glazbu

Objavljeno: 22.2.2023. 14:20

Smatramo kako bi obroci trebali biti iskustvo, a ne samo puka svakodnevna nužnost. Iskustvo za naše nepce, ali i sva ostala čula. 

U Makedonskoj kući nudimo Vam pregršt specijaliteta koje ne možete samo kušati, već u njima se mora i uživati. I to ne tek tako. Uz tradicionalna jela kao što su gravče na tavče, šarska pljeskavica i makedonski ćevapi bit će Vam poslužena najkvalitetnija makedonska vina, a Vaš ambijent će krasiti izvorna makedonska glazba. 

Makedonska glazba 

Kao i hrana, makedonska glazba je svojevrsni spoj nesvakidašnjeg, ali svakako privlači pozornost. Makedonska glazba je sastavni dio makedonske kulture i tradicije. Ono čime se makedonska glazba može pohvaliti jest spoj raznih kultura koje su utjecale na nju i stopile se čime je stvoren jedan specifičan stil. Dojmljivi i nesvakidašnji stilovi i ritmovi inspiriraju mnoge glazbenike i glazbene zaljubljenike po cijelom svijetu. 

„Pjesma Makedonije je njena molitva, ogledalo njene duše i njenog uzdaha. Makedonija nije stvorila složene instrumente. Nije izmislila instrumente kao što je klavir, tako složen i bogat. Ona nema sonate i simfonije. Pjesma joj je prosta, protkana s neizrecivo puno tuge, s jednim dirljivim spokojem u kojem ima i plača i muke, no i nade.“ , rekao je je makedonski pjesnik Koče Racin o makedonskoj narodnoj pjesmi. 

Vino i hrana

Poznato je da ljubav prolazi kroz želudac. Tako se i visokokvalitetna makedonska vina sljubljuju u predivan spoj koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Valjalo bi spomenuti kako u Makedoniji je sunce grije preko 270 dana u godini što iznimno doprinosi potentnim i snažnim vinima. Kako je sunce velikodušno prema grožđu, takvi su tamo i ljudi. Topli, srdačni širokogrudni. Sve to dovodi do savršenih uvjeta za uzgoj grožđa i proizvodnju prvorazrednih vina. 

Vinogradi se većinom nalaze na brežuljcima, a glavne sorte crvenoga grožđa koje se ovdje uzgajaju su Vranac, Prokupac, Merlot, Cabernet Sauvignon, Stanušina i Kadarka te sorte bijelog grožđa kao što su Smederevka, Chardonnay, Sauvignon, Rizling, Žilavka i Župljanka.

Tako da, uz jednu predivnu sočnu ajdučku pljeskavicu i utješno pikantno gravče na tavče imate pregršt izbora vina koja će Vas u najmanju ruku oduševiti.

Iskustvo za cijelu obitelj i Vaše bližnje!

Poznato je da su makedonci topli i srdačni ljudi sa izraženim vrijednostima prema druženju i toplini. U svojoj ponudi, mi nudimo plate koje variraju od plata za jednu osobu sve do plata za 6 osoba koje mogu zadovoljiti i najzahtjevnijeg gosta. Bogat izbor mesa, priloga i salata koje se sve tope u ustima. Za kraj Vašeg iskustva, nudimo Vam i autentičnu baklavu koja će staviti baš onu točku na i cijeloj ovoj makedonskoj priči. 

Tražite li mjesto za kakav bitan događaj na kojem želite počastiti obitelj ili prijatelje uz odličnu atmosferu, kvalitetna vina okupana suncem i glazbom koja će svakoga dirnuti u srce, Makedonska kuća je Vaše novo odredište. 

Glazba, veselje, topla jela i još toplije osoblje dovest će Vas do toga da se uvijek vraćate natrag i tražite još jer težimo Vam pružiti iskustvo, a ne samo jedan obrok koji ćete sutra zaboraviti. Nema ništa bolje od stare makedonske pjesme i čašice vina, zar ne?

OCIJENI