OCIJENI

Želite postati prevoditelj/ica? Evo koje vještine i znanja trebate imati

Objavljeno: 16.8.2022. 7:52

Ako imate znanje iz nekoliko jezika i jezici su vam strast, posao prevoditelja je pravi posao za vas. Prevoditelji trebaju imati određene vještine kako bi bili uspješni u svom poslu.


5 vještina uspješnih prevoditelja


  1. Napredno znanje jezika


Vrhunski prevoditelji stranih jezika, jezik znaju gotovo na razini materinjeg - pravopis, gramatiku i slovkanje. Ono što profesionalnog prevoditelja razlikuje od ostalih je prepoznavanje nijansi kod prevođenja tekstova i prenošenje biti i ključne poruke.


  1. Iznimnost u pisanju


Prevoditelji provode vrijeme čitajući, pisajući i interpretirajući tekstove i materijale. Prezentacijske vještine i iznimnost u pisanju su nezaobilazna vještina prilikom odabira ovog zanimanja.


  1. Kulturološko shvaćanje


Prevoditelji osim što moraju biti iznimni u čitanju i pisanju, trebaju znati kulturološku pozadinu države iz koje je jezik nastao ili u kojoj se koristi. Neke se riječi prevode doslovno, dok neki prevoditelji s odličnim znanjem kulture, istražuju riječi koje više odgovaraju kontekstu.


  1. Istraživanje


Dio prevoditeljskog posla je istraživanje. Istraživanje fraza, žargona, izraza, kulturoloških pozadina kako bi mogli prenijeti misao na drugom jeziku. Detektivski duh pomoći će u vjerodostojnom prevođenju.


  1. Pouzdanost i fleksibilnost


Pouzdanost i fleksibilnost vrline su koje se cijene u svakom poslu. Specifičnost prevoditeljskog posla leži u stvaranju dobrog odnosa s klijentima i poštivanja rokova. Osim dostavljanja prevedenog materijala na vrijeme potrebno je poštivati privatnost klijenta i njihovih dokumenata. Fleksibilnost daje dobro korisničko iskustvo u kojem klijenti dobivaju dojam koliko vam je stalo do njih, a na kraju rezultira preporukom prijateljima i poznanicima.


Ako se pronalazite u ovih 5 vještina, tvrtka LingoStar omogućuje tečajeve koji vas vode do titule kvalificiranog prevoditelja, a za više informacija o tečajevima posjetite njihovu službenu web stranicu https://lingostar.hr/. Možete ih naći i na adresi Kroz Smrdečac 29 u Splitu.

OCIJENI