OCIJENI

Kako učenje novog jezika utječe na mozak?

Objavljeno: 21.10.2021. 11:37

U japanskoj tradiciji imenovanje era odražava drevno vjerovanje u božanski duh jezika. Da znanje još jednog jezika utječe i na duhovnoj razini. Kotodrama (“言霊” označava riječ duh) je ideja da riječi imaju gotovo magičnu moć da promijene fizičku stvarnost. Jezik sa svojim sveprisutnim utjecajem na društvo, uključujući njegov utjecaj na praznovjerja i društveni bonton, tradicionalnu poeziju i moderne pop pjesme, riječ kotodama potvrđuje da se ne radi o praznovjerju te pruži dokaz vlastitog koncepta.

Svi smo rođeni unutar nekog jezika, a to obično postaje naš materinji jezik. Ljuski mozak je složen organ koji kontrolira misao, pamćenje, emocije, dodir, motoričke sposobnosti, vid, disanje, temperaturu, glad i svaki proces koji regulira naše tijelo. Ljudski mozak sadrži krvne žile i živce, uključujući neurone i glija stanice. Siva i bijela tvar su dvije različite regije središnjeg živčanog sustava. U mozgu se siva tvar odnosi na tamniji, vanjski dio, dok bijela tvar opisuje svjetliji, unutarnji dio ispod.

Ljudski mozak se sastoji od tri ključna dijela; prednji dio (cerebrum), mali mozak (cerebellum) i moždano deblo (brainstem). Prednji dio ili takozvani “cerebrum” pokreće i koordinira kretanje i regulira temperaturu. Druga područja mozga omogućuju govor, prosudbu, razmišljanje i rasuđivanje, rješavanje problema, emocije i učenje. Druge funkcije odnose se na vid, sluh, dodir i druga osjetila. Prva glavna prednost uključuje ono što se naziva izvršnom funkcijom. To opisuje vještine koje vam omogućuju kontrolu, usmjeravanje i upravljanje pažnjom, kao i sposobnost planiranja. Također vam pomaže ignorirati nevažne informacije i usredotočiti se na ono što je važno. Izvršna funkcija je glavni ljudski faktor koji nas odvaja od majmuna i drugih životinja. Taj dio se zove prefrontalni korteks, koji je odgovoran za naprednu obradu; bilateralni supramarginalni gyri (ima ulogu u povezivanju riječi i značenja) i prednji cingulat. Istraživanja su pokazala da dvojezično iskustvo mijenja strukturu tih područja.

Budući da je dvojezična osoba vješta u dva jezika, a jezici se aktiviraju automatski i podsvjesno, osoba stalno upravlja miješanjem jezika tako da ne kaže pogrešnu riječ na pogrešnom jeziku u pogrešno vrijeme. Istraživanja u Švedskoj su pokazala da predani studenti jezika su doživjeli rast u hipokampusu, regiji mozga povezano s učenjem i prostornom navigacijom, kao i u dijelovima moždane kore, ili krajnjeg sloja mozga. Također je otkriveno da dvojezičnost može zaštititi mozak od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije. Iskustvo s više jezika može proizvesti opsežne promjene u našoj neuronskoj strukturu koje su vidljive tijekom cijelog životnog vijeka i preko domena: od djetinjstva do starosti, od osjetilne percepcije do veće kognitivne obrade. Korištenje i učenje jezika može promijeniti našu biologiju, potvrđujući time drevnu intuiciju da riječi zapravo mogu promijeniti fizičku stvarnost.

Učenje novog jezika utječe na ljudsku percepciju na svijet. Na primjer jedan studijski slučaj je pokazao kako dvojezični govornici engleskog i njemačkog jezika imaju tendenciju da percipiraju i opisuju kontekst različito na temelju jezika u koji su uronjeni u tom trenutku. U biti učenje drugog jezika donosi različite koristi. Znanje o drugom jeziku je vrlina koja je mnogim ljudima privlačna i znak inteligencije u društvu. Znanje o drugom jeziku također otvara vrata u poslovnom svijetu, te imate bolju prednost od osobe koja samo tečno govori materinski jezik. Najbolja dob za učenje novog jezika je u djetetovom ranom djetinjstvu. Naravno ako dijete ima poteškoća u govoru ili sa jezikom, nije najpametnije vršiti pritisak da nauči drugi jezik.

Za učenje jezika nikad nije prekasno. Prvi izazov za većinu roditelja jest pronaći pouzdanog stručnjaka ili poduzeće. To mjesto ispunjava Lingostar, obrt za prijevode i poduke iz stranih jezika. Lingostar se bavi sa djelatnostima kao što je prevođenje, lektura i škola stranih jezika. Bez obzira da li se radi o dokumentaciji na jeziku s kojim niste upoznati ili ste vi ili vaše dijete željni učenja novog jezika, razmotrite Lingostar kao vaš prvi izbor. Više informacija o Lingostaru je dostupno na MojKvart profil. 

OCIJENI