OCIJENI
Adresa: Poljana kneza Trpimira 3
21000 Split
Telefon:
021 322 988 021 322 ... - Klikni za broj
Fax:
Telefon:
Email: Kontakt podaci
Web: http://www.prirodoslovni.hr/index.html
http://www.facebook.com/prirodoslovnimuzejusplitu/
http://www.facebook.com/ZooloskiSplit/

Radno vrijeme

:
listopad - svibanj: pon - pet: 10 - 18, sub: 9 - 13, lipanj - rujan: pon - pet: 10 - 20, sub: 9 - 13 h.
Djelatnosti: Muzej, umjetnine
Muzej, galerija, atelje
Ključne riječi: prirodoslovni muzej - zološki vrt - zoološki vrt split - životinje - izložbe - edukativne radionice - dječje radionice - mali paleontolozi - dječje manifestacije - predavanje u muzeju - botaničke zbirke - zoološke zbirke - paleontološke zbirke - mineraloško-geološke zbirke
Recite da ste oglas vidjeli na mojkvart.hr

Povijest Prirodoslovnog muzeja

Povijest Prirodoslovnog muzeja Split od 1924 godine do 2003. godine...

... Početkom 20. stoljeća, nekoliko vrijednih prirodoslovnih zbirki (geološko-paleontološke, entomološka, zbirke morskih kralježnjaka i beskralježnjaka), sakupljenih radom pojedinaca, darovano je Gradu Splitu, što je potaknulo pokojnog prof. Umberta Giromettu da 1923. godine, pokrene pitanje osnivanja Prirodoslovnog muzeja u Splitu.

Odlukom tadašnjeg Općinskog vijeća Splita 10. ožujka 1924. godine osnovan je Gradski prirodoslovni muzej, a prvim kustosom muzeja imenovan je upravo prof. Umberto Girometta koji je upravljao muzejom sve do smrti 1939. godine. Po osnivanju, Muzej je bio smješten u tadašnju zgradu Općinskog doma.

Kako je prostor u navedenoj zgradi, zbog velike količine muzejskih predmeta, postao pretijesan, za potrebe muzeja preuređena je zgrada bivšeg restorana na I. Vrhu Marjana, gdje je Muzej krajem 1925. godine preseljen. U jesen 1925. godine započeli su radovi na gradnji zoološkog vrta uz zgradu Muzeja, a u listopadu iste godine je dovršena volijera za ptice grabljivice.

Od 10. ožujka 1924. godine pa sve do tragične smrti 27. travnja 1939. godine, Muzejom je upravljao prof. U. Girometta. Radio je na: osnivanju Prirodoslovnog muzeja i zoološkog vrta, prvog morskog akvarija u tadašnjoj državi, na popunjavanju svih muzejskih zbirki, a osobito na popunjavanju zbirki kralježnjaka i beskralježnjaka Jadranskog mora.

Ostale godine do danas pogledajte na linku: https://www.prirodoslovni.hr/PovjestMuzeja/Povijest.htmlPročitaj cijeli tekst

Ponude i popusti ovog subjekta

Komentiraj / Ocijeni

OCIJENI
Ovaj poslovni subjekt još nema komentara, pošalji svoju ocjenu i pomozi drugima!

OCIJENI

Kontakt / Zatražite ponudu

Telefon:
021 322 988 021 322 ... - Klikni za broj
Fax:
Telefon:
MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu Zakonom o zaštiti osobnih podataka te Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka (EU) na način da prikuplja samo osnovne potrebne podatke o kupcima/korisnicima koji su nužni za ispunjenje naših obveza te samo uz Privolu vlasnika osobnih podataka. MojKvart.hr daje korisnicima mogućnost informiranja o načinu korištenja i načinu čuvanja ustupljenih osobnih podataka, kao i mogućnost zahtjeva za brisanjem ili zaboravom ustupljenih podataka. Za detaljne informacije kliknite na Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.
OCIJENI