OCIJENI

Važnost ultrazvučnog pregleda dječjih kukova

Objavljeno: 4.8.2023. 12:49

Dječji kukovi su jedan od najosjetljivijih dijelova tijela, koji zahtijevaju pažljivu i ranu skrb i nadzor kako bi se osigurao njihov pravilan rast i razvoj i sprječilo nastajanje razvojnog poremećaja zgloba kuka, deformiteta koji ostavlja trajne posljedice kako na funkciju zgloba i šepanje, tako i na   psihičko stanje cjeloživotne obilježenosti, zbog tjelesnih mana. Osobito važnu ulogu u pregledu dječjih kukova i ranom otkrivanju deformiteta ima ultrazvučni (sonografski) pregled. Mnogi autori vjeruju da je ultrazvučni pregled dječjih kukova čak važniji i od kliničkog ortopedskog pregleda. Metodu je 1983. god. otkrio Graf i ona je, nakon usavršavanja, danas široko prihvaćena po cijelom svijetu. U ovom članku, objašnjavamo zašto je ultrazvučni pregled dječjih kukova neophodan i veoma važan te kako pomaže u pružanju kvalitetne zdravstvene skrbi osobito dječjih kukova.

Pravilan razvoj kukova ključan je za normalno kretanje i funkciju tijela. U prvih nekoliko mjeseci i godina života, kukovi prolaze kroz složene promjene. Većina djece ima normalan razvoj, ali postoji i skupina koja može razviti odstupanja kao što su displazija kuka, subluksacija ili luksacija. Zajedničkim ih imenom zovemo razvojni poremećaj kukova. Na 1000 živorođene djece, oko 4-5 njih će imati ovakve deformitete kukova i ako ih rano ne prepoznamo i ne otkrijemo, te ako odmah ne započnemo liječenje, djeca će prohodati šepajući. Mala djeca deformitet ignoriraju, rastom se na deformitet naviknu i toleriraju ga, a najviše zbog toga pati odrastao čovjek, osobito djevojke i žene. One su duboko nesretne zbog takvoga svog stanja, obilježene su, često ostaju same, a kad se šepanju pridruže i jaki bolovi, onda je njihova nesreća  još veća. Najčešće ne mogu raditi teške fizičke poslove, ne mogu dugo biti na nogama ni hodati, a razumijevanje okoline za njihovo stanje najčešće je oskudno. 

Da bi spriječili ovakve deformitete i smanjili ljudske nesreće, brojni su autori preporučivali rane ortopedske preglede, a ortopedija na ovim prostorima nije uvijek pratila ostale medicinske grane niti je imala zasluženi status. Tako je ortopedija kao predmet, kad je autor ovih redaka završio Medicinski fakultet u Zagrebu u siječnju 1972. god., bila kolokvij, a ne ispit. Ortopedija  je uvijek bila locirana po podrumima Klinika i Bolnica, marginalizirana, a odnos prema ortopedima je bio uglavnom nekorektan, omalovažavajući. Tako marginalizirana ortopedija se nije mogla adekvatno razvijati; nedostajalo je iskusnih kadrova, a oprema je prvo nabavljana za “jače” Odjele i Klinike većih gradova. Autor ovog članka je koncem 1991., otišao nakon 17 godina iz Ortopedske bolnice u Biogradu n/m, koja u to vrijeme nije imala uređaj za ultrazvučni  pregled dječjih kukova, a imala je 14 ortopeda, nego su se dječji kukovi pregledavali klinički uz korištenje Rtg-a. Kako rtg zračenje nije sasvim bezopasno, bilo je I otpora korištenju Rentgena, a bez njega niste mogli biti sasvim sigurni u kakvom su stanju dječji kukovi. Zato su se javljale i pogreške u dijagnostici i liječenju. Zato je nabavka i uvođenje ultrazvuka u dijagnostiku stanja dječjih kukova bio pravi Božji dar, sredstvo s kojim među 1000 novorođene djece tražimo njih 4-5, kako bi ih na vrijeme otkrili i započeli liječiti. I rezultat je bio tu; više nismo imali djecu koja prohodaju šepajući, jer smo ih na vrijeme otkrili ultrazvučnim pregledima i izliječili već u prvoj godini života. Mi danas nemamo djece, kojima treba operirati kukove radi razvojnog poremećaja, dok su ranije sva djeća, koja bi prohodala šepajući, najčešće bila operirana.   

Ultrazvučni pregled dječjih kukova je danas potpuno dostupan, neškodljiv i ključan, jer omogućuje ranu dijagnostiku razvojnih problema, čak bolje od kliničkog pregleda. Koristeći ovu neinvazivnu I sigurnu metodu, liječnici mogu precizno vizualizirati kukove i procijeniti njihovu stabilnost. Rano otkrivanje problema omogućuje promptno djelovanje i pravovremenu terapiju uz zajamčen uspjeh.

Postupak ultrazvučnog pregleda

Ultrazvučni pregled dječjih kukova jednostavan je i brz postupak koji se može obaviti u ranim fazama djetetova života. Svakako se to preporučuje napraviti u prva 3 mjeseca života. Liječnik primjenjuje gel na područje kuka i koristi ultrazvučni uređaj za stvaranje slika struktura kukova. Ovaj postupak je potpuno bezbolan, potpuno neškodljiv potpuno siguran za djecu, što ga čini idealnim za redovite preglede svih novorođenčadi. 

Dobivanje točnih i preciznih rezultata ultrazvučnog pregleda ključno je za pravilnu dijagnozu. Liječnici s posebnim iskustvom, u prvom redu ortopedi, mogu interpretirati rezultate i prepoznati čak i najmanje odstupanje od normalnog razvoja kukova, osobito ako ultrazvučni pregled prati i klinički ortopedski nalaz. To omogućuje postavljanje točne dijagnoze i prilagođavanje terapije prema potrebama svakog djeteta.

Zamislite, ako na 1000 novorođene djece imamo 4-5 slučajeva razvojnog poremećaja kuka, a mi to  ne prepoznamo i ne liječimo ih na vrijeme, onda u državi od 4000000 stanovnika imamo 20000 takve djece. Zamislite koliko bismo invalida stvorili i uzrokovali njihovu nesreću ako ih ne bi na vrijeme prepoznali I započeli liječiti?! Mnogi od njih bi šepali cijeli život, njihova radna sposobnost bi bila jako narušena, a njihov život bio bi pakao. Mnogi od njih bi završili i sa ugradnjom umjetnog kuka. Od mojih preko 3000 ugrađenih endoproteza kukova I koljena, veliki broj operiranih bolesnika imao je u dječjoj dobi razvojni poremećaj kuka i ti bolesnici nisu bili krivi za svoju nesreću. Doduše, u to vrijeme nije bio otkriven i svugdje dostupan ultrazvuk, ali zato je danas dostupan u svim dijelovima naše Domovine. Zato vas pozivam da svakako napravite ultrazvuk kukova vašoj djeci i vašim unucima kako biste bili sigurni da su im kukovi uredni ili da ih treba liječiti, a liječenje je danas potpuno uspješno.  

Ortopedska ordinacija MARINKO ERCEG d.o.o. u Splitu nudi vrhunsku zdravstvenu skrb s više od 40 godina iskustva u ortopediji. Osobno sam obavio preko 3000 uspješnih ugradnji endoproteza kuka i koljena, postižući najbolje rezultate za naše bolesnike. Moja doktorska disertacija je upravo iz područja operacijskog liječanja iščašenja dječjih kukova, a disertacija je obranjena 1985., dakle nekako u vrijeme otkrivanja ultrazvučne dijagnostike dječjih kukova. Sva su ta djeca bila prohodala šepajući, broj je takve djece sa iščašenim kukovima bio velik i uglavnom su liječeni operacijski. Srećom, danas toga više nema. To je bilo prije 40-ak godina.

Otkad je otkriven ultrazvuk i dostupan svima, prepoznavanje bolesti i rano liječenje spriječili su nastanak šepanja i potrebe za operacijskim liječenjem iščašenih kukova. Problem se riješava konzervativno, neoperacijski i to sasvim uspješno, još prije termina prohodavanja djeteta. 

I danas imamo 4-5 slučajeva razvojnog poremećaja kukova na 1000 novorođenčadi, ali nema potrebe za operacijskim liječenjem, jer se bolest rano prepoznaje i liječi bez operacije, uglavnom u vremenu do prohodavanja djeteta. Danas iščašene kukove operacijski liječimo jedino u starijih osoba, koji imaju jake artroze nakon iščašenja, pa im ugrađujemo umjetne kukove. Korištenje ultrazvuka u dijagnostici I liječenju razvojnog poremećaja kuka izravno će utjecati na smanjenu potrebu ugradnje proteza kuka u starijih bolesnika

Dvije napisane knjige prof. Ercega i danas služe kao vrijedan izvor znanja za mnoge, koji se bave ovom problematikom. Posjetite našu ortopedsku ordinaciju u zgradi "Krstarica" u ulici Ruđera Boškovića br.12 u Splitu i pružite svojim zglobovima najbolju moguću njegu i zaštu. Ne dajte da vam zglobovi prerano ostare, a to se u pravilu događa kod iščašenih kukova.  Kontaktirajte nas kako bismo vam osigurali više informacija o našim uslugama i zakazali termin koji vam odgovara. Uguglajte ove 4 riječi na internetu (bez uputnice marinko erceg), pogledajte video i donesite svoj zaključak. Pogotovo ne propustite dovesti vaše dijete ili unuče na ultrazvučni pregled kukova!


U Splitu, 25. srpnja, 2023.                                            Autor članka: Prof. dr. sc. Marinko Erceg


                                                                                               Mob: 098 490 600


OCIJENI