OCIJENI

Kada je pravo vrijeme za kastraciju vašeg ljubimca

Objavljeno: 18.3.2024. 11:06

Kada se susrećemo s odlukom o kastraciji naših ljubimaca, često se pitamo koja bi bila najbolja odluka. Ova veterinarska procedura, iako uobičajena, nosi sa sobom niz nedoumica kod vlasnika - od zdravstvenih benefita do eventualnih promjena u ponašanju ljubimaca.

 Međutim, ključno pitanje koje mnoge vlasnike muči jest: kada je zapravo pravo vrijeme za ovu intervenciju?

Kastracija, odnosno kirurško uklanjanje testisa kod muških životinja, te uklanjanje jajnika i maternice kod ženki, više su od pukog sprječavanja neželjenog potomstva. Ovi zahvati imaju značajne zdravstvene prednosti koje mogu pozitivno utjecati na život naših četveronožnih prijatelja.

Zdravstvene prednosti

Jedna od ključnih prednosti kastracije jest smanjenje rizika od određenih oblika tumora, kao što su tumori testisa kod pasa i tumori mliječnih žlijezda kod kuja. Osim toga, postupak spriječava pojavu gnojne upale maternice koja ugrozava život nekastriranih ženki.

Ponašanje i socijalizacija

Kod mužjaka,dovodi do smanjenja agresivnosti, teritorijalnostu i smanjenja sklonosti bježanju od kuće u potrazi za partnericom.

Životinje nakon kastracije ostaju i dalje vesele, razigrane, zainteresirane..ukratko, ne mijenja im se karakter.

Pravi trenutak

Mužjaci se mogu kastrirati nakon 5 mjeseci starosti i kastracija ne igra ulogu u daljnjem,pravilnom razvoju zivotinje.

Ženkice se preporuca kastrirati prije prvog tjeranja ili najkasnije do druge godine zivota.

Kod ženkica kastriranih do druge godine starosti, sprječava se pojavnost tumora mliječnih žljezda 100 posto.

Naravno, mogu se kastrirat i kasnije.Tehnički je to izvedivo u bilo kojoj dobi, ali što ranije se obavi, veci je postotak zaštite od tumora.

Svaki ljubimac je individua za sebe, stoga je važno razgovarati sa svojim veterinarom. Oni će vam pružiti savjete prilagođene dobi, pasmini, i općem zdravlju vašeg ljubimca, čime se osigurava najbolja odluka.

Posvetite pažnju zdravlju i dobrobiti vašeg ljubimca.

Specijalistička veterinarska praksa Pilić , Matice hrvatske 10 na Gripama,Split, spremna je pružiti visokokvalitetnu skrb s individualnim pristupom za svakog ljubimca. 

Možete nas pratiti i na Facebooku i Instagramu .


OCIJENI