OCIJENI

Liječenje matičnim stanicama

Objavljeno: 23.6.2021. 14:31

Liječenje matičnim stanicama je terapijski postupak aplikacije mezenhimalnih matičnih stanica dobivenih iz masti u zglob ili meko tkivne strukture s ciljem regeneracije i zaustavljanja degenerativnih promjena.

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, gotovo je bezbolan i traje 60 minuta. Pacijent se po završetku zahvata uz minimalnu poštedu vraća svojim svakodnevnim aktivnostima.
 

U periumbilikalno područje (područje oko pupka) aplicira se tumescentna anestezija, te nakon 10 min započinje aspiracija masti (liposukcija). Nakon liposukcije, procesom centrifugiranja se iz masti izdvaja stromalna vaskularna frakcija (SVF) koja uz endotelne stanice, pericite i adipocite sadrži više od milijun visokokvalitetnih mezenhimalnih matičnih stanica. Preporuča se minimalno tri do maksimalno sedam dana po aplikaciji matičnih stanica ne uzimati nesteroidne antireumatike (tablete protiv bolova kao što su Brufen, Ibuprofen, Neofen, Voltaren i Ketonal) kako navedeni lijekovi ne bi negativno utjecali na finalni učinak matičnih stanica.

Mezenhimalne matične stanice karakterizira visoki biološki potencijal, te će na upalne promjene u zglobu ili mekom tkivu (tetive, mišići i ligamenti) djelovati protuupalno i potaknuti proces obnove tkiva. Uloga matičnih stanica je da potaknu nastajanje novih krvnih žila, pri čemu se povećava dotok kisika i time omogućava brža i kvalitetnija obnova ozlijeđenog područja.
 

Glavne indikacije primjene matičnih stanica su:
 • osteoartritis koljena, kuka, gležnja i ramena
 • ozljede tetiva (istegnuća, puknuća tetive ramena/rotatorne manžete)
 • istegnuća i puknuća ligamenata (djelomična ruptura prednje ukrižene sveze, rupture medijalnog i lateralnog kolateralnog ligamenta; ruptura prednjeg talofibularnog ligamenta)
 • istegnuća i puknuća mišića
 • sindromi prenaprezanja ili tendinopatije (sindrom bolnog ramena, teniski i golferski lakat, sindrom škljocavog kuka, hondromalacija patele, skakačko koljeno, sindrom Ahilove tetive, plantarni fasciitis/sindrom bolne pete)
U Poliklinici Matulić, uz pomoć Arthrexovog sistema dobivanja/izdvajanja mezenhimalnih matičnih stanica iz masti, omogućeno je u samo jednoj aplikaciji kombinirati matične stanice i PRP (plazma bogata trombocitima). Dokazano je da faktori rasta iz PRP-a aktiviraju matične stanice i potiču njihovu diferencijaciju te proliferaciju i time dodatno pospješuju proces obnove tkiva.

Ovom načinu liječenja potrebno je određeno vrijeme da se pokažu pozitivni efekti terapije jer je sam proces obnove oštećenih tkivnih struktura novim vremenski uvjetovan. Pojedini pacijenti mogu osjećati poboljšanje neposredno nakon aplikacije, ali najčešće se promjene osjete tri mjeseca po aplikaciji. Učinak matičnih stanica traje jednu do dvije godine, te se nakon tog perioda zahvat može ponoviti. U kojoj mjeri će se poboljšanje javiti prvenstveno ovisi o tipu i stupnju oštećenja tkiva.
 
Kontraindikacije za primjenu matičnih stanica su:
 • Poremećaj funkcije trombocita
 • Izrazita trombocitopenija
 • Akutna infekcija
 • Sepsa
 • Maligne bolesti
 • Kronična bolest jetre
 • Nizak nivo hemoglobina (Hgb < 10 g/dl)
 • Upotreba kortikosteroida unutar posljednjih mjesec dana (intraartikularno)

Terapija matičnim stanicama je minimalno invazivna i vrlo sigurna metoda koja predstavlja revoluciju i budućnost regenerativne medicine.

Gdje možete saznati više korisnih informacija o liječenju matičnim stanicama i PRP tretmanu?

Poliklinika Matulić je zdravstvena ustanova koja pruža široki spektar specijalističkih medicinskih usluga. Ako imate problema s gležnjom, stopalom, koljenom ili ramenom ne propustite rezervirati termin za specijalistički pregled kod nekog od naših vrhunskih ortopeda i dugogodišnjih suradnika, prof.dr.sc. Borisa Nemeca, dr. Zvonimira Kutleše, dr. Bruna Luetića, dr. Domagoja Perkovića ili dr. Luke Širole. Naručite se telefonski ili putem web stranice i kontaktirat će vas u najkraćem roku.

OCIJENI