OCIJENI

Kako povećati sigurnost na cesti?

Objavljeno: 27.6.2022. 10:09

 Iako je opće poznato da je sigurnost na cesti ključna za sve sudionike u prometu, velik broj ljudi sigurnost uzima zdravo za gotovo te o njoj ne brine dovoljno. Upravo zato smo u nastavku izdvojili neke smjernice koje vam mogu pomoći da povećate sigurnost u prometu.

1. Budite koncentrirani tijekom vožnje

Koncentracija i spremnost na pravovremenu reakciju u nepredviđenim okolnostima ključne su za sigurnu vožnju. Upravo zato, nikako nemojte voziti pod utjecajem alkohola, tableta ili općenito kada ste umorni.

U situacijama kada procijenite da ste iscrpljeni najbolje je stati, odmoriti, popiti kavu ili jednostavno pozvati taksi. Manjak koncentracije za vrijeme vožnje i općenito stres uvelike utječe na sposobnost vozača tijekom vožnje, stoga imajte to na umu kako ne biste ugrozili sebe ili druge sudionike u prometu.

2. Napravite nekoliko provjera prije vožnje

Svaki put prije nego li sjednete u vaš automobil, poželjno je da provjeriti jesu li prozori i retrovizori čisti te rade li sva svjetla. Također, izrazito je važno provjeriti rad kočnica. Ovisno o tipu automobila i starosti, poželjno je, prema priručniku vašeg vozila, provjeriti količinu motornog ulja, razina vode u ekspanzijskom spremniku, razinu kočione tekućine te stanje baterije. Osim navedenog, potrebno je imati na umu količinu tekućine za pranje vjetrobranskog i stražnjeg stakla te je po potrebi dopuniti.

Kako biste bili sigurni u prometu, uvijek imajte na umu stanje te redovito sezonsko mijenjanje guma. Gume na vašem automobilu moraju imati ispravnu dubinu profila i biti bez posjekotina i nedostataka, odnosno ne smiju biti istrošene.

Kada je riječ o gumama, svakako provjerite jesu li tlak u gumama ispravan kako biste održali pravilno prianjanje na cesti i izbjegli neravnomjerno trošenje guma. Preporučeni tlak u gumama za vaše vozilo možete pronaći u priručniku vozila, na vozačevim ili suvozačevim vratima ili na spremniku goriva.

3. Redovno obavljajte servis

Sigurnost u prometu podrazumijeva redovan servis vozila. To ne mora nužno značiti tek jednom godišnje prije tehničkog pregleda. Upravo suprotno, ovisno o stanju vašeg vozila i količini prijeđenih kilometara poželjno je obaviti servis nekoliko puta godišnje. Isto tako, u slučaju da primijetite neki manji kvar ili nepravilnost najbolje je odmah obratiti se stručnjacima za savjet odnosno popravak. Tako, osim što povećavate sigurnost na cesti, umanjujete šanse da kvar ili šteta postane veća.

Servis vašeg limenog ljubimca možete obaviti brzo i povoljno u Autobauba d.o.o. u Dugopolju, u ulici Put Kvartira 30. Osim servisa, pripreme za tehnički pregled, izmjena i ugradnja auto dijelova u Autobauba d.o.o. bave se i prodajom novih i rabljenih rezervnih dijelova, te otkupom i odvozom karamboliranih vozila. Još neke od njihovih dodatnih pogodnosti uključuju i vučnu službu, usluge asistencije na cesti te ugovaranje police obaveznog autoosiguranja, o čemu više možete saznati na: http://www.autobauba.hr

OCIJENI