OCIJENI

Rendgensko snimanje zuba s 80% manje zračenja

Objavljeno: 2.3.2023. 8:51

Rendgensko snimanje zuba s 80% manje zračenja

Rendgensko snimanje omogućuje stomatolozima da vide unutrašnjost zuba i desni i tako uoče bolesti koje nisu vidljive običnim pregledom. Tako rendgenske snimke pomažu u pravovremenom postavljanju dijagnoze i početku liječenja dentalnih bolesti. U nastavku saznajte više o rendgenskom snimanju zuba.

Čemu služi rendgen zuba?

Različiti su razlozi iz kojih vas zubar može uputiti na rendgen zuba. Uglavnom se radi o sumnji na određene dentalne probleme. Pomoću rendgena, moguće je:

  • Prikazati područja zahvaćena karijesom koja nisu vidljiva tijekom običnog pregleda, primjerice između zuba ili ispod postojeće plombe
  • Otkriti gubitak kosti koji prati bolest desni
  • Otkriti promjene u kosti ili korijenskom kanalu nastale kao posljedica infekcije
  • Otkriti zubni apsces
  • Na temelju rendgenskih snimaka, mogu se izraditi aparatići za zube, zubni implantati ili proteze

Rendgensko snimanje zuba često se koristi kod djece. Rendgenskim snimanjem kod djece je moguće:

  • Otkriti karijes
  • Provjeriti ima li dovoljno mjesta u ustima za sve zube koji trebaju izbiti
  • Provjeriti ispadaju li mliječni zubi na vrijeme kako bi ostavili dovoljno prostora trajnim zubima
  • Provjeriti rast umnjaka te uočiti jesu li impektirani
  • Provjeriti postoje li abnormalnosti poput cista i tumora

Koliko je sigurno rendgensko snimanje zuba?

Rendgensko snimanje zuba se koristi u mnogim slučajevima te uvelike pomaže stomatologu otkriti u čemu je problem. Zbog toga ga ne biste trebali izbjegavati ako vaš zubar smatra da je potrebno. Međutim, mnogi ipak nevoljko odlaze na rendgen u strahu od zračenja. O zračenju smo svi čuli mnogo toga lošega, između ostalog i to da doprinosi razvoju tumora. No, je li rendgensko snimanje zuba uistinu opasno?

Tijekom rendgenskog snimanja zuba, koristi se minimalna količina zračenja koja nije opasna za pacijente. Uz to, tijekom snimanja dobit ćete olovnu pregaču koja prekriva prsa, trbuh i zdjelicu, kako bi vitalni organi bili zaštićeni od zračenja. Jedini slučaj u kojem zračenje nije sigurno za vas, jest trudnoća. Ako sumnjate na trudnoću ili znate da ste trudni, svakako upozorite svog stomatologa koji će pronaći alternativno rješenje.

Ako vas i dalje brine količina zračenja, naručite se na rendgensko snimanje u A2 dent, stomatološkoj ordinaciji Dužević – Dubrović. Oni koriste najnoviju tehnologiju rendgenskog snimanja koja zahtijeva čak 80% manje zračenja od klasičnog RTG-a. Ovdje nema rendgenskog filma i razvijanja slike, već se koristi digitalni intraoralni senzor kojim se slika prikazuje na računalu. To znači da je postupak puno brži i sigurniji za pacijenta.  Izvrsna kvaliteta digitalnog snimka omogućuje analizu i obradu snimki te arhiviranje uz karton pacijenta na računalu. Posjetite A2 dent i dobit ćete snimanje zuba na siguran način te vrhunsku dentalnu skrb.

OCIJENI